Första mötet: Spänt läge när Biden och Xi möts på Bali

Det blåser kalla vindar när Joe Biden och Xi Jinping i dag möts för första gången som presidenter. Bedömare har låga förväntningar på mötet.

Sedan Joe Bidens tillträde har supermakternas presidenter hittills bara mötts digitalt. På bilden samtalar de i mars i år.
14.11.2022 11:37 UPPDATERAD 14.11.2022 11:42
Rivaliteten mellan världens två största ekonomier blir alltmer påtaglig för varje dag som går.
Bedömare drar paralleller till historiska toppmöten – Jalta och Potsdam 1945, då segrarna i andra världskriget möttes, samt Jimmy Carters och Leonid Brezjnevs träff i Wien 1979. Andra experter tonar kraftigt ned förväntningarna inför dagens träff, som sker på sidlinjen av G20-mötet på Balis sydspets. Efter månader av pikar och direkta hot parterna emellan tros de få svårt att nå någon gyllene medelväg, skriver Politico.
Inför mötet har Biden sagt att han planerar att sätta press på Xi angående Taiwan, handel och Kinas växande kärnvapenarsenal. Biden – som i onsdags uppgav att han "inte är redo för några grundläggande eftergifter" – tros också pressa Kina om de senaste veckornas nordkoreanska robottester.

Lägga golv

Den kinesiska sidan har varit lika orubblig.
– Vi kommer bestämt att försvara vår suveränitet, säkerhet och våra utvecklingsmässiga intressen, sade Zhao Lijian, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, under en pressträff i fredags.
Vita huset har sagt att målet med mötet är att "lägga ett golv för relationen", vilket tolkats som ett medgivande kring exakt hur eländig relationen de facto är.
– Det är två regeringar som är lika kränkta av varandra och som tävlar om vilken sida som är mest självgod, säger Chas Freeman, tidigare biträdande chef vid USA:s ambassad i Peking, till Politico.

Känner varandra väl

Båda ledarna är också uppmuntrade av färska framgångar på hemmaplan – Biden av resultatet i mellanårsvalet och Xi av den tredje mandatperiod som han säkrade efter Kommunistpartiets kongress i oktober – och tros därmed inte se några skäl att backa från sina respektive ståndpunkter.
Biden och Xi har dock känt varandra i många år. I förra veckan ståtade den amerikanske presidenten med att han tillbringat "mer än 78 timmar" med Xi när Biden var vicepresident under Barack Obama.
– Jag känner Xi Jinping, han känner mig, har Biden sagt inför mötet.
Mötet är planerat till klockan 10.30 på måndagsförmiddagen, svensk tid. Inga officiella uttalanden eller någon pressträff efter mötet har på förhand aviserats.

ANDRA LÄSER