Lärare med stjärnstatus anklagas för maktmissbruk vid Aalto-universitetet

I en artikel på sajten Long Play kritiseras ledaren för en eftertraktad studielinje vid Aalto-universitetet för hur hen under många år behandlat studenterna.

En ledare för en studielinje vid Aalto-universitetet i Esbo anklagas för att ha behandlat studenter dåligt.
Malin Slotte
18.09.2019 12:20 UPPDATERAD 18.09.2019 19:18
Den äldre lektorn vid Aalto-universitetet kritiseras för maktmissbruk, i en granskande artikel på sajten Long Play. Artikeln bygger på intervjuer med ett tiotal personer, de flesta anonyma, som studerat vid linjen åren 2009–2019. De intervjuade beskriver kraven som "våldsamma" och "omänskliga". Läraren har valt att inte uttala sig i artikeln, och inte heller HBL har lyckats nå hen.
Personen som lett utbildningen anklagas för att i hårda, raljerande ordalag ha kritiserat studenters arbeten och öppet favoriserat vissa studerande. Också informationsgången till studenterna har enligt Long Play skett selektivt. Läraren har enligt artikeln vägrat undervisa vissa studerande, och förbjudit dem att ta kontakt med hen. Till studielinjens "spelregler" har hört att läraren inte hälsar på förstaårsstuderande när hen möter dem i korridoren.
Läraren som har goda internationella kontakter i sin bransch anklagas också för att i hemlighet dela ut praktikplatser till sina favoriter.
Studierna vid linjen avslutas med ett evenemang som får stor medial uppmärksamhet. Vilka som får delta med sina arbeten i evenemanget har bestämts av lektorn, som två dagar före meddelat vilka hen valt.
I mätningar av hur studenterna på universitetet mår har linjen enligt Long Play fått så dåliga resultat att Studenternas hälsovårdsstiftelse kallat till krismöte med skolans representanter.
Avsikten har varit att utnämna den äldre lektorn till professor i höst. Nu utreder universitetet i stället anklagelserna mot läraren.

ANDRA LÄSER