HBL rapporterar live: Årets Kadaver utses i Sibbo – tusen deltagare på startlinjen

Nu springer över tusen deltagare i terrängen för att avsluta orienteringssäsongen i Sibboskogarna. Detta är den största gemensamma starten efter Jukola. HBL:s Johanna Häggblom löper och rapporterar från loppet.

Felix Majander, 5, deltar i Kadaverloppet i Sibbo.
Årets kadaverlopp löps i urskogsterrängen i Söderkulla. Starten sker klockan 10.15. HBL följer loppet på plats.
Det årliga kadaverloppet har redan över 40 år på nacken, och deltagarantalet har nått rekordhöjder. I det första loppet deltog ett tjugotal klubbmedlemmar, medan loppet numera lockar över tusen deltagare.
– Vi har allt från topporienterare till vanliga motionärer och barnfamiljer på banan. De snabbaste tar det på fullt allvar, medan många deltar mest för att ha roligt, berättar arrangören Rita Wickholm.
Tävlingen är det sista stora evenemanget för säsongen, och dagen är vald med omsorg.
– Eftersom det är alla helgons dag är det paus i älgjakten, därför har vi valt att ordna tävlingen just den här lördagen.
Det finns flera sträckor att delta i, från 5 till 20 kilometer och priser delas ut i alla klasser. Det speciella med loppet är ändå årets Kadaver, en titel som tillfaller den som kommer 2,5 timme efter vinnaren i 15 kilometers klassen.
– Tidigare gavs priset åt den som kom sist, men det visade sig vara så attraktivt att folk med flit började försena sig i skogen och inte ville komma i mål. Därför satte vi en gräns, den som kommer närmast vinner, berättar Wickholm.
ANDRA LÄSER