Rugbyspelare kommer ut efter skandalen: "Jag grät mig själv till sömns varje kväll"

Dan Palmer, före detta professionell rugbyspelare i Australien kommer ut som gay. I en krönika skriver han bland annat om hur landsmannen Israel Folaus homofobiska uttalanden påverkat honom och hur han tog droger för att kunna sova.

Dan Palmer är den första australiska rugbyspelaren att komma ut som homosexuell. Arkivbild.
Dan Palmer har en gedigen rugbykarriär bakom sig. Han har spelat i Australiens högstaliga och Super Rugby, ett internationellt mästerskap för klubblag med lag från bland annat Australien, Nya Zeeland, och Sydafrika. Han har dessutom landslagsmeriter på både junior- och seniornivå.
På fredagen kom 32-årige Palmer ut som homosexuell och i en krönika i Sydney Morning Herald berättar han om hur tufft han haft det genom sin karriär. Bara ett par andra rugbyspelare har kommit ut som homosexuella före Palmer.
"Jag var fast i en falsk historia och såg ingen väg ut. De flesta nätterna grät jag mig själv till sömns och ofta bedövade jag mig själv med en mix av opiater", skriver han.
"Jag drömde om att bara försvinna, byta namn och starta ett nytt liv. Jag överdriver inte när jag säger att min egen död hade varit bättre än att någon skulle få reda att jag var gay".

"Helvetet väntar homosexuella"

Palmer, som avslutade sin karriär 2015, skriver också om hur skandalen kring den australiske rugbyspelaren Israel Folau påverkat honom.
I maj 2019 fick Folau sparken från sitt lag New South Wales Waratahs och landslaget efter att ha uttryckt sig homofobiskt på sitt instagramkonto.
Folau, som då var en av Australiens bäst betalda rugbyspelare, skrev att "helvetet väntar" för homosexuella och andra som han menar är syndare.
Folau menade att åsikterna hörde ihop med hans religiösa tro och ansåg att han blev utsatt för diskriminering när han fick sparken. I december 2019 kom han överens om en förlikning med förbundet och klubblaget.
Dan Palmer skriver att skandalen sporrade honom att agera.

Jobbar som tränare

"För mig är inte skadan han orsakade inom rugby det värsta. Utan hur han påverkade ungdomar som såg upp till honom som kämpar varje dag med att förstå sin sexualitet. Han kommer aldrig att förstå hur mycket han påverkat dessa unga människor. Men om han gjorde det, tror jag inte han skulle kunna leva med sig själv."
Palmer, som i dag jobbar som rugbytränare i sin tidigare klubb Brumbies, skriver också att han trivdes i sina klubblag och aldrig känt sig diskriminerad, att hans kamp främst varit mot sig själv.
"Tack till min familj, mina lagkamrater och tränare. Ni fanns alltid där för mig hela tiden, utan att veta om det."

ANDRA LÄSER