Över 160 döda efter jordskred i jadegruva

Dödstalet efter jordskredet i en jadegruva i Myanmar stiger till 162, uppger landets myndigheter. Regeringen kritiseras för att trots upprepade olyckor inte ha städat upp i den riskfyllda jadeindustrin.

Dödliga jordskred sker inte sällan mellanrum i området Hpakant i norra Myanmar.
TT-AFP-Reuters
02.07.2020 18:20
Ytterligare över 50 skadade vårdas på sjukhus.
Personerna arbetade i gruvan då de begravdes i en "våg av lera" orsakad av kraftiga skyfall, enligt räddningstjänsten. Olyckan inträffade i området Hpakant i delstaten Kachin, som är rik på jade.
Räddningsarbetare jobbade intensivt för att gräva fram människor ur leran. Arbetet försvårades av fortsatt kraftiga regn och oron för ytterligare skred.
Enligt al-Jazira var de döda arbetare i jakt på fyndigheter efter det att ett stort gruvbolag lämnat området.
– Det finns inget hopp om kompensation för familjerna eftersom att de var frilansande gruvarbetare, säger Than Hlaing som hjälpte till i sökarbetet till tidningen.
Dödliga jordskred inträffar med jämna mellanrum i Myanmars ofta illa underhållna gruvor.
Människorättsorganisationer har riktat kritik mot regeringens oförmåga att skapa en trygg arbetsmiljö för gruvarbetarna. Regeringen, med tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi i spetsen, har lovat att städa upp mångmiljonindustrin – men enligt aktivister har mycket lite skett. Enligt organisationen Global Witness har utvinningen kopplingar till tidigare juntaledare och militärelit.
Torsdagens jordskred är ett av de dödligaste som drabbat landets jadeindustri.

ANDRA LÄSER