HBL tipsar: Se det här på konstens natt

Man kan lätt bli lite vimmelkantig när man scrollar igenom den långa listan över konserter, utställningar, workshoppar och öppna hus som äger rum under konstens natt på torsdag i Helsingfors. HBL kultur tipsar därför om intressanta programpunkter under kvällen – för dig som inte orkar välja själv.

Det är dags för konstens natt i Helsingfors på torsdag.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
Fredrik Sonckfredrik.sonck@hbl.fi
17.08.2022 18:01

Ett av årets mest spännande musikupplägg finns i Nationalmuseet, där det blir såväl hästinspirerad renässansmusik på historiska instrument som körmusik från Mellanöstern och elektromagnetisk kanteleseans i rökpörtet. Gratis inträde klockan 17-22.
Musikmaraton i kyrkorummet är en klassiker under konstens natt, för den som söker lugn och ro, ljuva toner och sittplats. Berghälls kyrka bjuder på orgelmaraton klockan 19-24, med bland andra Dag-Ulrik Almqvist klockan 23, och i Domkyrkan är det körmusikmaraton med bland annat Cantores Minores och Dominante klockan 19-22.
Hilja Grönfors uppträder på konstens natt i Malm, tillsammans med bl.a. Kiureli Sammallahti och Valtteri Bruun.
Helsingfors är mer än bara centrum och konstens natt breder ut sig i hela staden. Jag drar hemåt mot förorten och tipsar om programmet i Malms kulturhus, där musikutbudet i parken utanför är högklassigt, med romersångerskan Hilja Grönfors & Latšo Džinta klockan 18 och Pelle Miljoona Band klockan 20.30.

Det som är en social mardröm för någon är ett intressant möte för någon annan. Fotografen Alexander Aristoteles bjuder in människor att slå sig ner bredvid honom på Narinken mellan klockan 19 och 21. Och det är liksom hela grejen: ett möte som uppstår. Innan man skiljs åt förevigar han pratstunden genom att knäppa ett analogt fotografi av en. Aristoteles talar finska, engelska eller grekiska.
Kjell Westös roman Tritonus handlar om dirigenten Thomas Brander och villagrannen Reidar Lindell som träffas ute i den finlandssvenska skärgården. Arkivbild.
Hur låter Tritonus, det så kallade djävulsintervallet, när det framförs på scen? Nationalteatern bjuder på ett smakprov av deras kommande uppsättning av Kjell Westös roman Tritonus (2020), i regi av Johanna Freundlich. De öppna repetitionerna hålls på Vallilan Kansallisteatteri klockan 19 och 20. Föreställningen har premiär den 14 september.
Den finlandssvenska grafiska designern Sebastian Björkman och queermusikern Lex Ikonen ställer ut sin gemensamma utställning Multisensory exhibition Obskura på Hotel Mestari mellan klockan 17 och 22. Utställningen består av nio berättelser hämtade från den nordiska mytologin, som träder fram i form av musik, målningar och poesi.

 

För alla konnässörer av italiensk opera och italienska viner bjuds det på en riktig godbit när Stella Tähtinen, Luke Scott och Cowley Fu framför arior av Mozart, Donizetti och Puccini på vinbaren Bricco, Kalevagatan 4, klockan 20.
Till Villa Hagasund är det fritt inträde mellan klockan 17 och 22. Där kan man bekanta sig med utställningen Brotten och kärlekens gator som visar hur stadsdelen Berghäll använts som kuliss i finländska filmer. Klockan 19 blir det en veritabel nostalgihöjdare när Marko Haavisto & Poutahaukat framför musik ur Aki Kaurismäkis filmer.
Marko Haavisto & Poutahaukat framför musik ur Aki Kaurismäkis filmer på Villa Hagasund.
På ölrestaurang Jano i Åggelby, Kullatorpsvägen 11, bjuds det på poesi klockan 19 när poeten och spårvagnschauffören Jarkko Jokinen läser sina dikter. Under kvällen visas också filmen Runoileva sporakuski som är en dokumentärfilm om Jokinen, regisserad av Janne Kaarenoja

Teaterskolan DOT firar 3-årskalas med program för hela familjen. Bland annat vankas musik av gitarrkonstnär Yunjia Liu och en dramatiserad sagostund. Ett bra tillfälle för potentiella elever att träffa lärare. På Busholmen, Medelhavsgatan 14, med start klockan 16.00.
Underjordiska berättelser kan man höra på Amos Rex, vars utställning Underjorden är inne på sina sista dagar. Bland annat läser museichefen Kai Kartio ur Lewis Carrolls Alice i underlandet och kuratorn Anastasia Isakova ur Jules Vernes Till jordens medelpunkt. De läsningarna sker på finska, medan författaren Maria Turtschaninoff läser på svenska ur sin bok Underfors från 2010. Dörrarna öppnar klockan 18.
Maria Turtschaninoff läser ur boken Underfors på Amos Rex

Hela programmet för konstens natt hittas på www.helsinkifestival.fi/taiteidenyo/ohjelma/

ANDRA LÄSER