Alfons Åbergs skapare död - "Ett geni i text och bild"

Gunilla Bergström, författare till böckerna om Alfons Åberg, har avlidit. – Hon har varit en av de allra största, säger förlagschefen Ann Sköld.

Gunilla Bergström, barnboksförfattare och illustratör. Arkivbild
26.08.2021 11:47 UPPDATERAD 26.08.2021 13:18
I början av karriären arbetade Gunilla Bergström som journalist, på bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet. Hon debuterade som författare 1971 med "Mias pappa flyttar". Fyra år senare blev hon författare på heltid.
Hon skrev cirka 25 Alfonsböcker men också rim- och berättelseböcker som Ramsor och tramsor, om Bill och Bolla och Tokigt och klokigt – mera rim om Bill och Bolla.
Men framför allt förknippas hon med böckerna om Alfons Åberg och själv hade hon aldrig varken trott eller tänkt att de skulle bli så många.
"Jag ska bara"... tänkte hon, precis som sin huvudperson.
– Jag har länge förstått att det här inte är något yrke, det är en livsform. Jag kan inte säga att jag ska sluta, för det pågår i huvudet hela tiden, sade hon i en TT-intervju för ett par år sedan.

Inte gulligare

Gunilla Bergström har berättat att hon inte ville göra världen gulligare än vad den är, däremot få läsaren att skratta. Alfonsböckerna präglas av knepiga situationer i vardagen och av det lågmälda samspelet mellan Alfons och framför allt hans pappa. Ofta fick hon frågan "men var är mamman?" Ibland kunde hon svara "hon kanske är i tvättstugan" konstaterar Lillemor Torstensson, kommunikatör på Svenska Barnboksinstitutet. Men ofta svarade Gunilla Bergström inte alls.
Alfons Åberg har översatts till många språk - här på hebreiska. I Israel heter han Eliahu. Arkivbild.
Hennes egen mamma, som var lärare, hade alltid fullt upp.
– Mamma hade inte tid med mig eller de andra syskonen. Som yrkeskvinna på 50-talet med sju barn gällde det bara att få tvätten manglad, sade hon till TT.
Det var dock inte Alfons som låg henne varmast om hjärtat. Viktigast blev i stället böckerna om Bill och Bolla, ömsinta rim om hennes egen dotter som föddes med en funktionsvariation. Innan dess hade hon lovat sig själv att aldrig använda sina barn i någon bok.
Förlagschefen Ann Sköld på Rabén och Sjögren lyfter hennes oräddhet, kreativitet och nyskapande.
– En författare, en konstnär, ett geni i sitt sätt att arbeta med text och bild. Och en väldigt stark personlighet. Hon hade många tydliga egenskaper. Hon var orädd och kreativ och väldigt nyskapande, säger Ann Sköld.

"Otroligt brett"

Hon betonar också Gunilla Bergströms stora internationella framgångar.
– Det är inte så vanligt att böcker fortsätter läsas så otroligt brett överallt under 50 års tid. Det är ju för att de är originella men också för att det är ständigt aktuella i sin tematik, i sin koncisa text och i bilderna. Jag skulle säga att hennes författarskap och konstnärskap är unikt, säger Ann Sköld.
Lillemor Torstensson lyfter fram hennes stora inflytande på generationer av bilderboksskapare.
– Det är många som har blivit inspirerade av henne, hon har påverkat hela framställningen av bilderböcker och hur man ser på bilderböcker. Allt det har hon påverkat genom sin teknik och sitt uttryckssätt. Sedan har hon lyft fram barn med funktionsvariationer med böckerna om Bill och Bolla. Hon har varit helt outstanding, och betytt jättemycket för de kommande bilderboksskaparna.
Gunilla Bergström uppges ha avlidit i sitt hem efter en tids sjukdom. Hon blev 79 år.

ANDRA LÄSER