Sjunger du fult åker du ut

Eurovisionens oskrivna regel bekräftades än en gång i tisdagskvällens semifinal; det är de svagaste sångarna som faller ur tävlingen.

Norges Subwoolfer var ett av de bidrag som gick vidare i tisdagskvällens Eurovisionssemifinal.
KommentarMalin Slotte
11.05.2022 02:03 UPPDATERAD 11.05.2022 12:33
Det var få överraskningar när tio bidrag av sjutton gick vidare till final i den första semifinalen i Eurovision song contest på tisdagskvällen.
Förhandsfavoriten Ukrainas etnorap var den mest väntade finalisten. I finalen på lördag får de sällskap av en rad välsjungna, stämningsfulla ballader: Grekland, Nederländerna, Portugal och Schweiz.
Det blir även vispop i finalen på lördag – av Armenien, och mera otippat även av Island, en av kvällens största överraskningsfinalister.
Men även de galna upptågen premierades och där fick Norges maskerade kostymvargar sällskap av Moldaviens spelmansspektakel som höll på att rocka taket av arenan. Till de mer otippade finalisterna hörde även Litauens sensuella retrodisco som fick skjuts till final av ett intagande framträdande.
Ut åkte de svagaste sånginsatserna: Österrikes eurodisco föga överraskande, liksom Danmarks åttiotalspunkrock och Sloveniens valpiga retropop. Orena toner var det även i Albaniens bullriga etnopopspektakel som kanske blev för mycket av just spektakel. Också för Lettlands vegetariska trams tog tävlingen slut – där hjälpte det inte att framträdandet var medryckande energiskt. Slut tog det även för Bulgariens rockveteraner – som trots allt förtjänar en eloge för att de live lyckades rocka lite liv i en dötrist låt.
Och här höll jag på att glömma Kroatien, kvällens enda ballad som inte gick vidare. Inget direkt fel på den, just annat än att man glömmer den …
I övrigt bjöd RAI på en show med god stämning i arenan. Programledarna Mika, Laura Pausini och Alessandro Cattelan fungerar; de är kanske inte Eurovisionshistoriens roligaste, men heller inte de töntigaste. Ledigast kändes Mika som också är den enda som får tala sitt modersmål. Inte hade man heller snålat med mellanakterna; där bjöds det generöst och mer utlovas i veckan.

ANDRA LÄSER