Firande Frankrike drömmer om nytt VM-guld

Två decennier av guldtorka kan nå sitt slut när Frankrike spelar VM-final i fotboll på söndag. Semifinalsegern mot Belgien innebar ett idylliskt firande i Paris, där VM-guldet spelades hem 1998, men dramatik i Nice.

Fransmän jublar utanför Paris stadhus, Hotel de vill, under Frankrikes 1–0-seger mot Belgien.
På Zinedine Zidane-manér nickade mittbacken Samuel Umtiti in matchens enda mål och avgjorde tisdagskvällens VM-semifinal mot Belgien i S:t Petersburg, Ryssland.
Landslagsspelarna grät på innerplan samtidigt som känslorna svämmade över även i hemlandet. På paradgatan Champs-Élysées i huvudstaden Paris befann sig omkring 200 000 människor för att fira 1–0-segern och den säkrade platsen i söndagens VM-final på Luzjniki-stadion i Moskva.

27 skadade

Vid stadshuset i Paris såg omkring 20 000 personer matchen på storbildskärm och efter segern blandades tonerna av franska nationalsången "Marseljäsen" med hejarop och tutande från bilar, enligt nyhetsbyrån AFP. Samtidigt som franska flaggor vajade och viftades från var och varannan balkong.
I Nice så var firande inte lika idylliskt. 27 personer skadades när panik utbröt efter att flera smällare tänts av innan semifinalens slut, enligt Reuters. Stämningen i staden på franska Rivieran är spänd efter att 86 personer dödats vid ett terrorattentat för två år sedan.
– De flesta av skadorna är skärsår eller blåmärken efter att människor ramlat, säger talespersonen Jean-Gabriel Delacroix om tisdagens händelse, enligt Reuters.

Zidane hyllade

Frankrikes herrlandslag är i final för första gången sedan straffläggningsförlusten mot Italien i Berlin för tolv år sedan, och har chansen att ta sitt första VM-guld sedan 3–0-segern mot Brasilien i finalen på Stade de France i Paris 1998.
– Vi ska uppleva vårt eget "98" nu, säger 17-åriga supportern Lea till AFP.
– Jag var i tonårsåldern 1998, det var en av de vackraste kvällarna i mitt liv. Vi ska reprisera den på söndag, säger 36-årige Sebastien.
Då avgjorde mittfältsdirigenten Zinedine Zidane med två nickmål, varav det första alltså inte var helt olikt Umtitis.
Nationalikonen, som även gjorde ett mål och blev utvisad efter en omtalad skallning på Italiens Marco Materazzi vid finalen 2006, hyllade årets franska VM-lag med applåder på sitt Instagramkonto efter semifinalsegern.
Frankrikes president Emmanuel Macron var på plats när finalplatsen säkrades i S:t Petersburg och säger till nyhetsbyrån AFP att han återvänder till Ryssland för VM-finalen där antingen Kroatien eller England väntar.
"Att vinna en final mot England vore storslaget. Men att förlora mot dem vore helt fruktansvärt, så därför hoppas jag på Kroatien", skriver franske Twitter-användaren Antoine, enligt Reuters, inför onsdagens andra semifinal.

2014: Tyskland besegrade Argentina med 1–0 efter förlängning i Rio de Janeiro, Brasilien.
2010: Spanien besegrade Nederländerna med 1–0 efter förlängning i Johannesburg, Sydafrika.
2006: Italien besegrade Frankrike med totalt 6–4 efter straffläggning i Berlin, Tyskland.
2002: Brasilien besegrade Tyskland med 2–0 i Yokohama, Japan.
1998: Frankrike besegrade Brasilien med 3–0 i Paris, Frankrike.
1994: Brasilien besegrade Italien med 3–2 efter straffläggning i Los Angeles, USA.
1990: Västtyskland besegrade Argentina med 1–0 i Rom, Italien.
ANDRA LÄSER