Omstridda danska politikern Paludan anhållen i Paris – ville bränna koran

Den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan har anhållits i Paris på grund av sina planer på att bränna Koranen framför Triumfbågen.

Rasmus Paludan har anhållits i Paris. Arkivbild.
Anhållandet bekräftas av den franska ambassaden i Danmark för danska TV2.
Rasmus Paludan, som grundat partiet Stram kurs, arrangerade i slutet av augusti en koranbränning i Malmö, vilket följdes av ett våldsamt upplopp. Under hösten har han och hans anhängare varit aktiva i flera europeiska länder.
Enligt BBC uppmanades fem av hans anhängare under torsdagen att lämna Belgien, även där på grund av en planerad koranbränning. De följde uppmaningen och fick samtidigt ett års inreseförbud i landet.
I slutet av oktober anhölls Paludan i Berlin, eftersom han trots inreseförbud försökte ta sig in i den tyska huvudstaden.
Läs också: Stockholm nästa plats för provokatören Paludan
Läs också: Dansk högerextrem partiledare får fängelse för rasism och ärekränkning

Ett danskt högerextremt parti

Stram Kurs är ett högerextremt danskt parti med en kontroversiell ledare i Rasmus Paludan, som har bränt Koranen inlindad i bacon.
Partiet, som grundades 2017, vill förbjuda islam och massdeportera muslimer.
Rasmus Paludan dömdes i somras till tre månaders fängelse för bland annat ärekränkning. Han straffades för ett rasistiskt uttalande om muslimer i samband med en demonstration i Frederikssund. Han dömdes även för ytterligare 13 anklagelsepunkter, däribland för att ha utsatt en person för livsfara.
Paludan är även tidigare dömd för brott mot den danska brottsbalkens paragraf 266 b, även kallad rasismparagrafen.
I början av juni i år sköt dansk polis en man i benet, efter att han hotat Rasmus Paludan med kniv i samband med en demonstration. Paludan skadades inte vid händelsen.
ANDRA LÄSER