Finland firar i New York

Ett stycke finländsk fotohistoria presenteras nu i New York. Arbeten av de finländska pionjärerna Aho & Soldan samt Claire Aho ställs ut i FN-skrapan.

Södra hamnen 1968. Claire Aho fotograferade flanerande helsingforsare.
13.02.2017 07:47 UPPDATERAD 14.02.2017 10:07
Halvbröderna Heikki Aho och Björn Soldan banade vägen för dokumentärfilmen i Finland. 1924 grundade de sitt bolag Aho & Soldan – ett bolag som producerade mer än 400 dokumentärer och som hade en betydande roll i skapandet av Finlandsbilden utomlands.
Heikki Ahos dotter Claire Aho fattade kameran redan som liten och blev dokumentärfilmare även hon. Aho inledde sin karriär med att göra dokumentärer för faderns och farbroderns firma. Senare blev hon en av de första professionella färgbildsfotograferna i Finland.
I en intervju för HBL, i samband med en utställning i Konsthallen, beskrev Claire Aho arbetsbilden under de första åren av sin karriär.
– Man skulle vara litet av en allroundkonstnär som arrangerade, komponerade själva bilden och tryckte av.
Claire Aho växte upp i en kultursläkt. hennes farfar var författaren Juhani Aho, farmor var bildkonstnären Venny Soldan-Brofeldt. Själv var hon en orädd fotograf, känd för att ta sig fram överallt och aldrig be om tillstånd.
Heikki Aho och Johannes Brofeldt var även de kända för sin äregirighet.
Utställningen i New York har döpts till Moments in The Building of a Nation. Utställningen öppnas i FN:s högkvarter den 13 februari. Utställningen har förverkligats i samarbete med Claire Ahos son Jussi Brofeldt och den pågår till 24.2.
I början av juni invigs utställningen 3 x finskt foto på Liljewalchs konsthall i Stockholm.

ANDRA LÄSER