Kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad får Nobels fredspris

Denis Mukwege och Nadia Murad prisas för sitt arbete med att få ett stopp på det sexuella våldet i väpnade konflikter. Bildredigering Lisa Fordell. Bild: AFP/Lehtikuva/ Joel Saget, Mark Wilson

Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas årets fredspris, tillkännager den norska Nobelkommittén. De prisas för sitt arbete med att få ett stopp på det sexuella våldet i väpnade konflikter.– De får priset för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Denis Mukwege är läkare och har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att hjälpa offren för sexuellt våld i Kongo. Han och hans team har behandlat tusentals offer, står det i motiveringen.

I en TT-intervju i somras sade Mukwege att han hoppas att omvärlden sätter in sanktioner mot president Joseph Kabila.

– Jag tror att ett första steg är att sätta in sanktioner mot Kabila och hans system, att för det andra pressa Kabila att avgå och att sedan under en kort period ha ett övergångsstyre som kan organisera fria, rättvisa, trovärdiga och kontrollerbara val, sade Mukwege.

Nadia Murad tillfångatogs i augusti 2014 i sin hemort Kocho i Irak av terrororganisationen IS. Stora delar av hennes familj mördades. Murad fördes till den då IS-kontrollerade staden Mosul, där hon hölls fången och utsattes för sexuellt våld samt tortyr, skriver Nationalencyklopedin.

Murad flydde från Mosul i november 2014 och tog sig till Tyskland. Hon har blivit ett språkrör för de tusentals flickor och kvinnor som genomlevt IS fångenskap. Hon har visat ovanligt mod i att berätta om sitt eget lidande och genom att tala för andra. Hon är en av runt 3 000 yazidiska flickor som våldtagits av IS. Övergreppen var systematiska och del av en militär strategi, skriver Nobelkommittén i sin motivering.

– Jag fick mod och styrka från de hemska saker jag har sett. Och jag kunde fly, därför vill jag nu berätta för världen om de saker som har hänt oss. För att rädda andra kvinnor och flickor, sade Nadia Murad till TT vid ett besök i Sverige 2016.

– Jag gör det här nu inte bara för yazidiska kvinnor och flickor utan för kvinnor och flickor i alla länder såsom Syrien, Jag hoppas att vi tillsammans kan besegra IS, sade hon.

Hotad pristagare

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen och kommitténs sekreterare Olav Njolstad. Bild: Lehtikuva/AFP/Terje Pedersen

Mukwege föddes i nuvarande östra Kongo-Kinshasa 1955 och utbildade sig till läkare i Burundi.

På 1980-talet, efter att ha specialiserat sig inom gynekologi och obstetrik, blev han chefläkare på missionssjukhuset i Lemera i provinsen Syd-Kivu i hemlandet.

Under 1990-talets krig anfölls sjukhuset och han flydde med familjen till Kenya. Han återvände 1999 för att starta Panzisjukhuset i Bukavu där han sedan arbetat för att hjälpa otaliga våldtäktsoffer från kriget i området.

Mukwege har utsatts för mordförsök och mängder av hot. Men har samtidigt prisats internationellt för sina insatser, bland annat i form av FN:s människorättspris 2008, Palmepriset 2009, Right Livelihood-priset 2013 och EU-parlamentets Sacharovpris 2014.

Det fanns 331 kandidater till årets fredspris, varav 216 individer och 115 organisationer.

Här är seklets alla vinnare av Nobels fredspris:

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

2016: Colombias president Juan Manuel Santos.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2012: Europeiska unionen, EU.

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

2009: USA:s president Barack Obama.

2008: Finlands förre president Martti Ahtisaari.

2007: FN:s klimatpanel IPCC och USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

2006: Bangladeshiska "barfotabanken" Grameen Bank och dess grundare Muhammad Yunus.

2005: Internationella atomenergiorganet IAEA och dess egyptiske chef Mohamed ElBaradei.

2004: Kenyanska miljöaktivisten Wangari Maathai.

2003: Iranska människorättsadvokaten Shirin Ebadi.

2002: USA:s förre president Jimmy Carter.

2001: FN och dess generalsekreterare Kofi Annan från Ghana.

2000: Sydkoreas president Kim Dae-Jung.

Fredspriset har delats ut sedan 1901 till 88 män, 15 kvinnor och 15 organisationer. 19 år har priset inte delats ut – senast 1972.

Nobels fredspris

Nobels fredspris utses, i enlighet med Alfred Nobels testamente, av den norska Nobelkommittén som i sin tur utses av det norska parlamentet stortinget.

Kommittén bildades i april 1897, men kunde dela ut sitt första pris först 1901, då till Henry Dunant, schweizisk grundare av Röda Korset, samt franske fredsaktivisten Frédéric Passy.

Första kvinna att prisas var österrikiskan Bertha von Suttner 1905.

Priset ska enligt testamentet gå till "broderskap mellan nationer, avskaffande eller minskande av arméer och för att upprätthålla och främja fred i världen".

Världsdelsmässigt har Europa 48 individuella pristagare, Nordamerika 24, Asien 18, Afrika 10 och Sydamerika 3.

2008 blev Martti Ahtisaari den första och hittills enda finländaren som tilldelats Nobels fredspris.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning