De flesta tjuvarna sågar loss katalysatorn. Men de allra fräckaste river loss hela avgasröret – de binder fast katalysatorn vid sin egen bils dragkrok och kör i väg stöldgodset.
En katalysatorstöld är svår att upptäcka eftersom den vanligtvis går mycket fort. Kriminella behöver i regel högst tio minuter för att lösgöra katalysatorn. Är man riktigt flink kan proceduren vara undanstökad på en halv minut.
Att rekordmånga katalysatorer nu stjäls beror på att de ädelmetaller som renar avgaserna stigit markant i värde på den globala marknaden. En annan förklaring till ökningen i stölder anses vara att batteridrivna vinkelslipmaskiner och metallsågar, som är ypperliga stöldverktyg, gått ned i pris och blivit mer effektiva de senaste åren.
På nya bilmodeller är katalysatorn dold bakom en skyddsplåt för att minska risken för stöld, men Stefan Holmqvist som undervisar blivande bilmekaniker ger inte mycket för den.
– Det tar bara 20 sekunder att såga loss den, har jag förstått.
Hög markfrigång ökar risken
Tjuvar verkar ha siktet inställt på fyra bilmärken i synnerhet, visar statistik som Helsingforspolisen delar med HBL: Volvo, Opel, Toyota och Honda.
Av alla Hondamodeller verkar Civic vara lämpligast för tjuvar, medan Toyotas modell Prius finns i toppen av de anmälda stölderna. Prius årsmodeller från 2004–2010 är även i Sverige tjuvarnas mest eftertraktade byte, uppger försäkringsbolaget Folksam.
Bilkatalysator
En del av avgaserna från en bilmotor passerar genom katalysatorn. Där ”renas” de så att giftiga gaser omvandlas till ofarliga. Till exempel blir miljöskadliga kväveoxider till kväve och syre.
Alla bilar har inte en katalysator – det är främst moderna modeller som är försedda med sådana.
Utan katalysator låter en relativt ny årsmodell som en rallybil. Utsläppsvärdena ökar flerfalt.
Katalysatorn är den enskilt dyraste komponenten i en bil. Den kostar runt 1 000 euro som ny, och återvinner man den kan man få flera hundra euro.
Värdet har skjutit i höjden sedan tillgången på ädelmetaller som används i katalysatorer försämrats. Dit hör exempelvis palladium, platinum och rodium som förutom i bilar används i elektronik.
Källa: Katalysatorbolaget.se, Helsingforspolisen
Toyota är visserligen det vanligaste bilmärket i Finland, men av de nästan 400 000 exemplaren på Finlands vägar är bara 4 000 Prius.
Den gemensamma nämnaren för bilar som katalysatorer stjäls ifrån är att de har hög markfrigång, vilket gör det lättare för kriminella att operera under bilen, säger specialsakkunnig Hanna Kalenoja vid Bilbranschens informationscentral.
”Ju mer ädelmetaller en katalysator innehåller, desto mer pengar får man för den. Till exempel vissa hybridbilar har en avancerad katalysator med värdefulla metaller som dessutom är förhållandevis lätt att ta loss”, skriver Kalenoja i ett mejl.
Men inte heller en bil med låg markfrigång går helt säker – senast i slutet av januari stal två tjuvar en katalysator i S:t Michel efter att ha lyft upp bilen med domkraft, uppger polisen i östra Finland.

18-åriga Emma Hoffrén kör vanligtvis sin morfars Ford Focus, men hon känner ingen oro för att katalysatorn skulle stjälas. Här mekar hon med avgasröret på en Renault Mégane som har runt 20 år på nacken. Katalysatorn är den tjockare delen vid hennes högra hand.
Får pengar för återvinning
Ibland försöker kriminella sälja stöldgods på marknadssajter som Tori. Men en bilist som berövats sin katalysator kan inte räkna med att den dyker upp till försäljning – tjuvar kan tjäna pengar på en katalysator bara genom att föra den till en skrothandlare för återvinning. Metallernas skrotvärde är mellan 200 och 500 euro.
Läs också: Ossis katalysator stals på öppen gata – ”Man skulle inte tro att bildelar blir stulna i Finland”
En skrothandlare i Helsingfors uppger för HBL att deras firma beslutat att inte ta emot katalysatorer för återvinning, det för att inte uppvigla till stölder. Hen uppfattar att många andra firmor fattat samma beslut av etiska skäl.
Handlaren hävdar att det är två bolag med utländska kopplingar som tar emot så gott som alla stulna katalysatorer i huvudstadsregionen. Polisen ska ha slagit till mot dem, men ändå tillåts verksamheten fortsätta vilket upprör handlaren.
– Det kan ligga något i det. Även om vi ingriper i en skrothandlares verksamhet så hittar de kriminella snart en annan kanal. Så fast vi griper någon kan nästa generation ta över handeln, på samma ställe eller någon annanstans, säger kriminalinspektör Jari Illukka vid Helsingforspolisen.
ANDRA LÄSER
Trender
På Skillnadsgatan förminskar allt fler män sina bröst – finländarna satsar på plastikkirurgiska ingrepp trots ekonomisk kris
23.03.2023 05:02

Ryssland
Analys: Den ryska storoffensiven ebbar ut – så här kan Ukraina avgöra kriget till sin fördel
22.03.2023 20:20



Helsingfors
Domstol stoppar trädfällning vid Mannerheimvägen – staden hann redan såga ned flera träd innan beslutet
22.03.2023 17:20
