Ett klimatneutralt Finland 2035

"För att fatta smarta och effektiva klimatbeslut krävs fakta och konsekvensanalys."

Det här höghuset i trä, som fick Finlandiapriset i arkitektur 2015, ligger i Kuokkala i Jyväskylä.
08.09.2021 07:00 UPPDATERAD 08.09.2021 08:17
Den globala uppvärmningen är ett faktum. Hade planeten Tellus kunnat tala skulle den berätta för oss att den inte mår bra. Polarisarna smälter med aldrig tidigare skådad fart. Vi har troligen upplevt den varmaste sommaren någonsin. Extrema väderfenomen härjar runtom på vår jord. Det ligger i högsta grad i mänsklighetens intresse att agera och att agera tillsammans.
Finlands regering har ett ambitiöst regeringsprogram också då det gäller klimatet. Vi vill att Finland är koldioxidneutralt senast 2035. Vi i SFP vill dessutom se att våra kommuner är klimatneutrala 2030. Många beslut har redan fattats för att föra oss i rätt riktning. Och fler är på kommande.
Vi måste komma bort från de fossila bränslena. De förorsakar stor skada med sina rikliga koldioxidutsläpp. Därför har Finland gått in för att förbjuda kolkraft. Därför har vi också fattat beslut som ska stöda hushållen att byta ut oljepannan till ett fossilfritt alternativ. En höjning av hushållsavdraget är ett medel att skapa morötter för detta.

ANDRA LÄSER