Ryska stjärnorna åker på träningsläger till ockuperade Krimhalvön – trots kriget i Ukraina

OS-stjärnan Alexander Bolsjunov, Natalia Neprjajeva och Julija Stupak hör till Juri Borodavkos träningsgrupp, som samlas till sitt första träningsläger på den ockuperade Krimhalvön i maj.

Alexander Bolsjunov tog fem medaljer i OS i Peking.
Kriget rasar i Ukraina, men det ser inte ut att bekymra Rysslands skidlandslagsledning. Stjärntränaren Juri Borodavko avslöjar för nyhetsbyrån Tass att hans träningsgrupp inleder sin träningssäsong på den ockuperade Krimhalvön i maj.
– Vi kör i gång med det första träningslägret 15 maj. Traditionellt ordnas det i byn Morskoj på Krim, säger Borodavko till Tass.
– Träningsprogrammet avviker i praktiken inte från förra året.
Ryssland invaderade Krimhalvön 2014. Då Ryssland inledde en storoffensiv mot Ukraina i februari var Krim en av utgångspunkterna för de ryska styrkorna. Omvärlden anser att Ryssland har ockuperat Krim olagligt.
Den fräscha havsluften, körsbären och jordgubbarna hjälper också skidåkarna.
Alexander Bolsjunov är Borodavkos största stjärna. Han vann tre guld, ett silver och ett brons i OS i Peking i vintras. Efter sin bragd blev han befordrad till kapten i president Vladimir Putins nationella garde. Natalia Neprjajev tog ett guld, ett silver och ett brons i OS i Peking. Dessutom vann hon den totala världscupen, fast Ryssland var avstängt från de sista deltävlingarna i världscupen i Oslo och Falun. Julija Stupak och Ivan Jakimusjkin är nya i Borodavkos träningsgrupp. Sedan tidigare hör även Denis Spitsov, Alexej Tjervotkin och Alexandr Terentjev till teamet.
– Den fräscha havsluften, körsbären och jordgubbarna hjälper också skidåkarna. Vi planerar att alla idrottarna i min träningsgrupp deltar i träningslägret på Krim, säger Borodavko till Tass.
Under tisdagen ska de ryska OS-medaljörerna träffa Putin. Tidigare rapporterades det att Bolsjunov inte kan delta på grund av en operation, men Borodavko utesluter inte att Bolsjunov är med.
– Jag kan inte säga om Bolsjunov deltar med hundra procents säkerhet. Neprjajeva, Tjervotkin och Spitsov deltar, säger Borodavko till Championat.ru.
I mars deltog Bolsjunov i Putins stödkonsert i Moskva. Han var inbjuden tillsammans med flera andra ryska idrottsstjärnor.

ANDRA LÄSER