Tre udda existenser i ett hotell utanför tiden

Susanne Ringells och Anders Larssons korta och mysteriösa radioföreställning är inte precis oförglömlig, men ändå en finurlig liten saga vars protagonister lever vidare i fantasin.

En drunknad plastpåse skapar spänning i ett hotell med bara en gäst och två anställda. Susanne Ringells hörspel är en udda liten novell.
Sonja Mäkelä
25.03.2018 11:03

Radioteatern: Väktaren – Askarin sänds i Yle Vega 25.3 kl. 18.03, repris 25.3 kl. 20.03 och 1.4 kl. 6.03.

Det är en kort och mysteriös liten föreställning som Radioteatern sänder i dag. Hörspelet Väktaren – Askarin, skrivet av Susanne Ringell, är bara tjugo minuter långt. Det är lågmält, långsamt och undflyende; det slutar lika plötsligt som det börjar och lämnar lyssnaren med en rad frågor utan svar.
Den underliga berättelsen utspelar sig på ett hotell som bara har en gäst. Hon (Susanne Ringell) skriver in sig som Mr Smith i hotellets liggare och bor inkognito i rum nummer 312. Hon sover om dagarna och dricker sitt morgonte – Earl Gray i påse – på kvällen. Vad hon gör om nätterna är oklart. Hennes rum är grönt, som filttyget på ett biljardbord. Hon är hemlös och längtar efter att få åka tåg.
I lobbyn lever väktaren Askarin (Iida Kuningas) och portieren (Niklas Groundstroem). Väktarens rutiner skakas om när hon hittar en drunknad plastpåse i poolen. Hon tycker den ser ut som ett lik, en kvinna i nattlinne som drunknat. Hon börjar skapa en berättelse kring "liket", kan inte släppa tanken på hur det ser ut som att det ligger med ansiktet neråt. Hon utvecklar det till ett resonemang om kvinnor och mord och svarta sopsäckar i bagageluckor på stora bilar i USA.
Portieren antecknar. Däremellan diskuterar de kaffekoppar och huruvida de borde byta gästens lakan. Portieren och väktaren verkar ha en intim relation som inte tillfredsställer den senare.
Vad hörspelet egentligen handlar om och hur man ska tolka det överlåter författaren Ringell och regissören Anders Larsson till lyssnaren att avgöra. Denna novell där tiden står stilla är inte precis oförglömlig, men ändå en finurlig liten saga vars protagonister lever vidare i fantasin – vem är egentligen gästen och vad gör det två anställda i det så gott som tomma hotellet dagarna i ända?

ANDRA LÄSER