Youtube rensar bort anti-vaccinbudskap

Youtube har på ett år tagit bort 130 000 inlägg om vaccin mot covid-19 som plattformen bedömt innehålla skadliga lögner och desinformation. Nu tar nätbjässen ett steg till och inför samma policy även för inlägg om andra godkända vaccin.

Youtube har sedan snart ett år gallrat ut desinformation om vaccin mot covid-19. Nu ska desinformation om alla typer av godkända vaccin tas bort från plattformen. Arkivbild.
29.09.2021 21:03
– Detta går längre än vad vi redan gör, säger Matt Halprin, vice vd på Youtube, på en digital pressträff med journalister och faktagranskare.
– Vi utvidgar vår policy och förbjuder desinformation om vaccin som för närvarande ges och som är bekräftade som både godkända och effektiva av lokala hälsomyndigheter och Världshälsoorganisationen (WHO), tillägger han.
Det nya regelverket gäller från och med onsdag. Men det kommer ta lite tid innan det får fullt genomslag, enligt Halprin, som leder den grupp medarbetare på Youtube som avgör vad som är tillåtet att lägga ut på det sociala nätverket. Han ansvarar även för de anställda som har i uppdrag att ta bort inlägg som strider mot bolagets policy.

Gäller även folkvalda politiker

Regelverket gäller oavsett på vilket språk desinformationen om vaccin framförs och oavsett om budskapet kommer i en video, i kommentarer eller i en pågående livesändning. Och det gäller även för myndigheter och folkvalda politiker.
– Ja, absolut. Youtube har länge haft inställningen att vår policy gäller från allt från statschefer ned till enskilda användare och alla där emellan. Det görs ingen åtskillnad utifrån vem du är, säger Halprin.
Som exempel på inlägg som kommer tas bort nämner han påståenden om att godkända vaccin skulle orsaka autism, cancer, infertilitet eller att vaccinet skulle innehålla så kallade mikrochipp.
För att samtidigt inte kväsa vetenskaplig debatt och diskussion kommer det fortfarande att gå bra att publicera inlägg om vaccinprogram, vaccinförsök och historiska med- och motgångar för vaccin på Youtube. Det går även bra att publicera personliga erfarenheter av vaccin så länge inläggen inte bryter mot Youtubes allmänna riktlinjer om skadliga publiceringar. Användare kan också stöta på patrull om det finns ett mönster på Youtube-kanalen i fråga som syftar till att skapa motstånd mot vaccineringar.
Halprin tycker inte det går att peka ut några enskilda länder eller språk som särskilt problematiska.
– Desinformation om vaccin finns i alla länder och kulturer, åtminstone när det gäller covid-19-vaccin, säger Halprin.
Youtubes skärpta policy kommer efter en stundtals het debatt, inte minst i USA, om vilket ansvar nätjättar som Youtube, Facebook och Twitter tar för vad som sprids på deras plattformar.

"Dödar människor"

USA:s president Joe Biden satte i somras ned foten rejält och påstod att desinformationen på Facebook "dödar människor". Han backade i och för sig snabbt från den skarpa formuleringen och pekade i stället ut så kallade superspridare på de sociala nätverken som ansvariga, enligt tidningen The Washington Post.
Youtube har under pandemin tagit bort över en miljon inlägg med desinformation och falska påståenden om covid-19, enligt Halprin. Omkring 130 000 av dem har handlat om vaccin.
Redan före pandemin var det förbjudet att sprida "medicinsk desinformation" på Youtube – exempelvis i form av inlägg där det sprids vilseledande påståenden om obekräftade huskurer mot allvarliga sjukdomar.
– Det har varit förbjudet länge, säger Halprin.

Svår balansgång

Han bekräftar samtidigt att det alltid kommer att vara är en svår balansgång för Youtube när principen om yttrandefrihet ställs mot behovet att rensa ut skadliga inlägg.
– Men i grunden är vi en öppen plattform, säger Halprin.
Youtube satsar parallellt med utgallringen av vad som ses som skadliga vaccininlägg på att lyfta fram vaccininformation från vad som ses som pålitliga källor, medan inlägg som ligger i gråzonen får en nedtryckt plats.
– Som läkare är mitt mål att göra Youtube till en plats där människor kan hitta pålitlig hälsoinformation av hög kvalitet och leda dem till källor som sprider kunskap och hjälper dem att fatta välinformerade hälsobeslut, säger Dr Garth Graham, som leder Youtubes arbete på den fronten.

ANDRA LÄSER