Fascister, socialister och fosterlandets fiender trängs i den amerikanska krutdurken

Oroväckande många amerikaner ser på sin granne som en existentiell fiende som vill nationen illa, skriver Juri von Bonsdorff i analysen.

Var femte Trumpväljare och Bidenanhängare tycker att det vore bättre om presidenten kunde strunta i demokratiska normer och strukturer som till exempel kongressen och rättsväsendet för att främja de egna prioriteringarna.
16.11.2021 05:00 UPPDATERAD 16.11.2021 07:26
Vid första anblicken är det frestande att intala sig själv att allt är väl igen i USA. Efter upprivande riksrättsprocesser, samhälleliga omvälvningar med massprotester på de amerikanska gatorna, en pandemi som sargat befolkningen och ekonomin, och ett omskakande kuppförsök har allting tett sig så lugnt och vanligt.
Joe Biden vill inte rubba de traditionella allianserna och han respekterar de demokratiska strukturerna. Kampen mot covid-19 har letts av vetenskapsmän, inte politiker. Kongressen lyckades till och med godkänna ett stort infrastrukturpaket med stöd från bägge partierna. Business as usual igen med andra ord?
Nej. Knappast. Jag befarar att det i stället handlar om lugnet före stormen. Bidens administration har gett USA en ny fasad. Locket har satts på, men under ytan sjuder det fortfarande. Eventuellt värre än tidigare.

ANDRA LÄSER