Berghällbo: "Vi kunde lika gärna ha valt en get till president"

HBL pejlade stämningarna på stan dagen efter Sauli Niinistös jordskredsseger i presidentvalet och ställde tre frågor.

Skådespelaren Roope Salminen menar att presidentens maktbefogenheter är så små att det inte spelar så stor roll vem eller vad som väljs till posten.
Tobias Petterssontobias.pettersson@hbl.fi
29.01.2018 16:21 UPPDATERAD 29.01.2018 17:53

1. Blev din kandidat vald?

2. Hurdana tankar väcker Sauli Niinistös förkrossande popularitet?

3. Varför går Niinistö hem hos de finländska väljarna?

Roope Salminen, Berghäll

1. Nej, jag röstade på Pekka Haavisto.
2. Det är bara att gratulera vår president. Jag hoppas att den överlägsna segern inte betyder att diskussionskulturen tynar bort eller blir för homogen.
3. Tja, hos mig går ju Niinistö inte hem. Men för de kommande sex årens välgång eller motgång spelar det egentligen ingen roll om vi väljer Sauli Niinistö eller en get till president. I Finland är presidentens maktbefogenheter i praktiken så begränsade att det inte spelar så stor roll.

Ilkka Väkeväinen, Jollas

1. Jo, min kandidat blev vald, men själv röstade jag inte.
2. Niinistös överlägsenhet oroar mig inte. I en demokrati kan det ibland gå så att en kandidat väljs med enkel majoritet i första omgången.
3. Sådant folk, sådan president. Niinistö har många drag som beskriver det finländska folket. Han är rättfram, lugn, lagom kärv och inte överdrivet positiv.
Sauli Niinistös överlägsenhet oroar inte Ilkka Väkeväinen.

Elisa Hovivuori, Munkshöjden

1. Jo, jag röstade på Niinistö. Och jag var med som valfunktionär i Raseborg där jag satt och räknade röster.
2. Niinistös överlägsenhet beror säkert på den gedigna erfarenheten han skaffat sig under sex år som president. Hans första presidentperiod har varit en framgång.
3. Jag tror hans värdegrund tilltalar det finska folket. Han hetsar inte upp sig i onödan utan går framåt med lugn och eftertanke.
– Niinistös första presidentperiod har gått bra, tycker Elisa Hovivuori.

Iija Eloranta, Vallgård

1. Nej, min röst gick till Pekka Haavisto.
2. Lite konstigt är det nog med Niinistös överlägsenhet. Kanske handlar det om finländarnas bekvämlighet: det är få som tycker att Niinistö direkt skulle ha misslyckats med någonting. Som Tarja Halonen sade är det mycket svårt att besegra en sittande president.
3. Niinistö har varit med i politiken så länge. I början gav han ett charmigt intryck som en vild ungkarl och avslappnad kille. Småningom har han byggt upp en auktoritet, som förstärkts av de människonära berättelserna. Han var i Thailand när tsunamin slog till, han förlorade sin första hustru. Nu har han hund och ska snart bli far igen.
Sauli Niinistös livsöden förstärker hans popularitet, menar Iija Eloranta.

Elin Sundell, Mejlans

1. Ja.
2. Jag tycker det är fint med kontinuitet och därför ser jag gärna att presidenten fortsätter. Kanske många andra också tänker så, för i och för sig fanns det också andra fina kandidater.
3. Niinistö ger en viss trygghetskänsla. Han är logisk och aldrig drastisk – på sätt och vis är han motsatsen till Donald Trump.
– Niinistö är motsatsen till Trump, säger Elin Sundell.

Asko Rintala, Drumsö

1. Naturligtvis blev min kandidat vald.
2. Niinistö har skött arbetet rätt bra hittills. Hoppas ingen tar illa vid sig nu, men jämfört med de andra var han alldeles överlägsen. De övriga kandidaterna spelade inte i samma liga.
3. Han har kunnandet och det rätta greppet. Han är ingen halvmesyr till änkeman, utan har blivit vuxen och skaffat sig en solid sakkunskap. Ibland kunde han kanske le lite mer.
Asko Rintala är nöjd med valresultatet.

ANDRA LÄSER