Amerikansk fotboll skakas av ännu en trakasseri-skandal

Det amerikanska damlaget i fotboll Houston Dash har stängt av huvudtränaren James Clarkson. Detta till följd av ligans- och spelarfackets omfattande undersökningar av diskriminering och trakasserier.

Portland Thorns och Houston Dash stöttar Meleana Shim och Sinead Farrellys anklagelser mot Paul Riley. Arkivbild.
27.04.2022 14:07 UPPDATERAD 27.04.2022 14:09
Klubben skriver på Twitter att man tillfälligt har stängt av sin tränare på uppmaning av ligaförbundet NWSLA och spelarfacket NWSLPA. Det pågår nu en undersökning om huruvida James Clarkson har brutit mot ligaregler angående diskriminering, trakasserier och mobbning.
"Som klubb är det vår högsta prioritet att skapa och behålla en respektabel och säker arbetsmiljö för våra spelare och medarbetare", skriver klubben.
Incidenten kastar ljus på de tysta protester som spelare i ligan genomförde i oktober i fjol för att stötta spelarna Meleana Shim och Sinead Farrellys anklagelser om sexuella trakasserier mot tränaren Paul Riley.
Enligt kvinnorna ska Paul Riley under flera års tid ha sexuellt trakasserat spelare och ledare, de hänvisar till en incident som anmäldes när de spelade i Portland Timbers 2015, som inte fick något gehör från vare sig ligaförbund eller klubb.
Paul Riley, då i topplaget North Carolina Courage, nekade till anklagelserna men fick sparken när uppgifterna kom fram, även ligachefen Lisa Baird tvingades bort.
Vad som händer med Houston Dash och James Clarksons framtid beror på utfallet av undersökningen. Klubbens uttalande gav inga detaljer om vilka anklagelser det rör sig om.

ANDRA LÄSER