Lappland tackar sportlovsfirare – "Folk har agerat väldigt ansvarsfullt"

Lapplands sjukvårdsdistrikts infektionsöverläkare Markku Broas är tacksam över att semestrare som besökt Lappland under den första sportlovsveckan har agerat enligt de rådande coronaansivisningarna.

Den första sportlovsveckan resulterade i endast en känd massexponering i Lappland. I övrigt gick det lugnt till.
28.02.2021 18:40 UPPDATERAD 28.02.2021 18:41
Den första sportlovsveckan har gått lugnt till i Lappland, bekräftar Lapplands sjukvårdsdistrikts infektionsöverläkare Markku Broas.
Södra Finland har firat sportlov under den gångna veckan och telenätverksdata bekräftar att många valt att semestra i Lappland. Också Visit Ylläs vd Janne-Juhani Haarma bekräftar att stugorna på skidorten Ylläs har varit fullbokade under den gångna veckan.
Före sportlovet gick Institutet för hälsa och välfärd ut med en rekommendation om att finländare skulle hålla sig i hemknutarna under ledigheten för att minska risken för spridningen av coronaviruset.
Broas säger att han bar på viss förhandsoro, speciellt då han hade färskt i minnet att det förekom vissa problem kring resenärers coronatestning under jul och nyår.
– Då visade det sig att en del under semestern valde att vänta ett par dagar innan man sökte sig till coronatest efter att symtom uppkommit. Åtminstone så här långt ser det ut som att samma problem inte har funnits nu under sportlovet, säger Broas.
Infektionsöverläkare Markku Broas är tacksam över att semestern inte fått folk att glömma coronaanvisningarna.

En känd massexponering

Så gott som hela den första sportlovsveckan gick utan några större massexponeringar. Den första massexponeringen Broas känner till är en som skedde i dag, på söndagen, i Levi.
– Jag är glad över att se hur ansvarsfullt man har agerat. Allt fler företag kräver munskydd, folk bär också munskydd självmant, man har testat sig genast då man fått symtom och man har hållit sig i sina egna grupper, säger Broas.
Han poängterar ändå att det ännu är för tidigt att helt och hållet pusta ut. Smittor som kan ha uppstått under den gångna veckan kan synas i statistiken ännu nästa vecka, vilket innebär att lägesbilden kan vändas upp och ner på en kort stund.
– Jag hoppas såklart att så inte sker, men åtminstone kan jag i det här skedet säga att folk agerat väldigt ansvarsfullt.

ANDRA LÄSER