Får gästerna skaka hand med presidenten? Nu ger slottet besked

Efter två år av inställda fester är det nu dags för presidenten att bjuda in till självständighetsmottagning på slottet igen – men helt som vanligt blir det inte.  

President Sauli Niinistö är glad över att traditionen med slottsbal är tillbaka, men säger samtidigt att glädjen dämpas av oroligheterna i Ukraina.
Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
24.11.2022 13:39 UPPDATERAD 05.12.2022 12:47
– Vi lever i mycket speciella tider. Pandemin är fortfarande inte helt över och vi är alla påverkade av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Därför kan det vara svårt att vara på festhumör, inledde president Sauli Niinistö då han presenterade årets självständighetsmottagning på slottet.
– Samtidigt finns det mycket att vara tacksam över. Med den här festen vill vi tacka och respektera de människor som gjort mycket för oss alla under året. Det är viktigt att komma tillbaka till traditionen.
Helt traditionsenlig blir festen för 105-åriga Finland ändå inte, vilket bland annat syns i gästlistan.       
Omkring 1 300 gäster är inbjudna, vilket är ungefär en tredjedel mindre än under normala år. Bland gästerna finns hälso- och sjukvårdspersonal, personer med ansvar för den övergripande säkerheten, volontärer samt experter som arbetar med framtidens framgångsfaktorer.
Även de 200 gäster som var inbjudna i fjol får vara med i år, eftersom festen 2021 ställdes in med rätt kort varsel på grund av försämrat coronaläge. 
En stor del av gästerna är bjudna för första gången, medan man i år har färre gäster som av tradition har varit inbjudna på grund av sin officiella position.
President Niinistö vill inte avslöja desto mer, men på frågan om Ukraina kommer att synas i gästlistan svarar han att detta tagits i beaktande.
Självständighetsdagens hedersgäster, veteranerna och lottorna, har presidentparet bjudit in till en särskild mottagning på slottet den första december.

Coronatest och handskakningar

På den röda matten kommer president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio att inleda handskakningen till tonerna av Jean Sibelius Jägarmarschen om en dryg vecka. 
Av hänsyn till hälsoläget har presidentens slott vidtagit vissa specialarrangemang.
– Vi har beställt tiotals luftrenare som ser till att luften cirkulerar aktivt i salen. Dessutom hoppas vi att den som har minsta lilla symtom på sjukdom stannar hemma. Vi uppmanar även alla gäster att ta ett coronatest före festen.
Gällande de traditionella handskakningarna svarar Niinistö så här: 
– Vi är redo att skaka hand med den som vill. Alla har givetvis rätt att avböja. Vi erbjuder även munskydd för den som vill ha.

Vesa-Matti Loiri hedras  

Temat för årets slottsbal är Finland som har tilltro till sig självt. Menyn präglas av inhemska och miljövänliga inslag, bland annat hallon och buskbär från Gullranda. Slottet dekoreras med naturmaterial, fröhus från blommor och växter samt snittblommor.
För musiken står bland annat Gardets musikkår och Gardets Combo med Maria Lund som soloartist. Framlidne konstnären Vesa-Matti Loiri kommer att hedras i musikvalet.

Menyn

Salta rätter:
Smörgåstårta med rökt regnbåge
Smörgåstårta med hjortkött
Smörgåstårta med tomat och örter
Tarteletter med fänkål och braxen
Tarteletter med rödbeta och getost
Tarteletter med basturökt lamm
Pastejer fyllda med rökt siklöja
Pastejer med trattkantarell
Paj med pumpa och ingefära
Karljohansvamppaj
Inhemska ostar med fröknäckebröd
Söta rätter: 
Ellen Svinhufvud-tårta
Drottningtårta à la Gullranda 
Svartvinbärsbebéer 
Lingontarteletter 
Tranbärs- och blåbärsmacarons 
Skedkakor och rågpepparkakor 
Bärmarmelader och chokladkonfekter
Är du bjuden till balen? Deltar du i arrangemangen på något sätt? Hör gärna av dig till oss!

ANDRA LÄSER