Grekland tvingas vänta i spänning

Beslutet om en ny utbetalning av lån till Grekland skjuts fram till juni.

Institutionerna har olika uppfattningar om hur stor lånebörda Grekland klarar av. IMF är betydligt mera pessimistisk än EU-institutionerna.
Euroländernas finansminister kunde inte enas med Internationella valutafonden IMF om skuldlättnader under måndagskvällens möte.
Eurogruppen behandlar ärendet på nytt på sitt nästa möte om tre veckor.
Grekland behöver snabbt mera pengar eftersom landet ska betala tillbaka lån på sju miljarder euro i juli.
Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem säger att man var mycket nära ett beslut. Grekland uppskattas ha genomfört de ekonomiska reformer och nedskärningar som har krävts mycket bra.
Under de kommande tre veckorna ska parterna enligt Dijsselbloem försöka nå samförstånd om vilka låneeftergifter euroländerna är beredda att gå med på.
IMF har velat få mera uppgifter om eurogruppens beredskap att gå med på eftergifter redan nu, det vill säga innan IMF fattar sitt beslut om den ska delta i låneprogrammet.
– Det hela gäller att hitta den rätta balansen mellan vad vi är beredda att göra och vad vi väntar oss, sade Dijsselbloem.
Dijsselbloem betonade efter mötet som tog slut först efter midnatt att de egentliga besluten om låneeftergifter fattas vid behov först om ett år då Greklands tredje låneprogram tar slut på sommaren.
I grund och botten är det frågan om att institutionerna har olika uppfattningar om hur stor lånebörda Grekland klarar av. IMF är betydligt mera pessimistisk än EU-institutionerna.
Finansminister Petteri Orpo (Saml) sade efter mötet att de låneeftergifter som IMF nu kräver inte avviker särskilt mycket från de som Finland är redo att gå med på.
– Det är fråga om ett arrangemang för att stärka möjligheterna att klara lånebördan.
Grekland anses ha genomfört största delen av de totalt 140 reformer som har krävts.
– Ur Greklands synvinkel är det här en vidrig situation. Redan nu kan man märka att det ekonomiska läget har försvagats när besluten dröjer.
Delbetalningen ska betalas ut från den permanenta krisfonden. Greklands tredje låneprogram omfattar 86 miljarder euro, av vilka Grekland hittills har fått drygt 30 miljarder euro.

ANDRA LÄSER