Finavia medger misstag: Svenskan föll bort från skylt i parkeringshall

En läsare är förbryllad över en skylt som önskar välkommen på finska, engelska och ryska, men inte på svenska vid nya flygplatsparkeringen i Helsingfors-Vanda. Finavia medger att det skett ett misstag och lovar rätta till det.

Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
12.08.2022 12:45 UPPDATERAD 12.08.2022 14:59
Tervetuloa, welcome och samma på ryska. Men inte ett ord på svenska.
Skylten vid flygplatsens nya parkeringshall har förbryllat den läsare som kontaktar HBL.
"Det som upprör mig är att man inte gör det på båda inhemska språken utan man har tydligen prioriterat ryskan framom svenskan", skriver läsaren.
Riktigt så är det inte, visar det sig sent omsider. Det handlar om ett misstag, säger Nora Immonen, chef för den kommersiella verksamheten på flygfältet.
– Vi har uppmärksammat samma sak – svenskan fattas på den här skylten och vi lovar korrigera misstaget.
Hon säger att det skyltas på många olika språk, även svenska och ryska, omkring flygfältet. Att ryskan kan vara känslig i dessa tider förstår hon, men hänvisar till att Helsingfors-Vanda trots allt är ett internationellt flygfält.
Finavia är ett statsägt bolag, vars uppgift bland annat är att "utveckla och underhålla passagerarterminaler och den infrastruktur som flygtrafiken behöver". På bolagets hemsida finns svensk information, men då det gäller parkering på flygplatsen hänvisas svenska besökare till den engelskspråkiga informationen.
Artikeln uppdaterad kl 12.56: Finavias löfte om kommentar.
Artikeln uppdaterad kl 14.46: Finavias kommentar.

ANDRA LÄSER