Good Hair Day hyllar afrohår och afrofinländskhet – och motarbetar rasismen i vardagen

Den 30 augusti står afrohåret och vården av det i centrum. När det afrofinländska Good Hair Day-kollektivet för femte gången arrangerar evenemanget i Helsingfors strävar man efter att lyfta upp frågor om afrofinländsk identitet och motarbeta rasism.

Saida Mäki-Penttilä, Paloma Sandberg och Akunna Onwen ingår i Good Hair Day kollektivet. Årets Good Hair Day fokuserar på afrofinländares välbefinnande. – Håret avspeglar ofta hälsa och välbefinnande. När du mår bra, mår oftast också ditt hår bra, säger Mäki-Penttilä.
25.07.2020 08:04 UPPDATERAD 25.07.2020 09:06
Good Hair Day-kollektivets verksamhet utgår från principen "av oss för oss".
– Principen "av oss för oss" betyder att vi som afrofinländare själva definierar hur vi vill bli representerade och är aktivt involverade i samhället, säger Akunna Onwen som tillsammans med Saida Mäki-Penttilä, Paloma Sandberg och Michaela Moua organiserar Good Hair Day.
HBL träffar tre av fyra från Good Hair Day-kollektivet bland blommande rosenbuskar i vinterträdgården i Helsingfors en varm julidag. Planeringen är i full gång inför evenemanget i augusti som i år har temat välbefinnande. Bland många hårevenemang som ordnas i Finland är Good Hair Day det första och enda i Finland som uppmärksammar afrohåret.

ANDRA LÄSER