Sjundeå pressade HIFK – "Jag är nöjd med poängen men inte vårt spel"

IFK-kaptenen Ida Väyrynen var inte nöjd med lagets insats trots att det blev seger i Sjundeå. Hon säger att laget har en del att bättra om man vill försvara sitt guld senare i vår.

Ida Väyrynen är nöjd med säsongen, men inte med lagets spel i matchen mot Sjundeå.
I våras vann HIFK FM-guld efter en paus på fyra år då laget slog Dicken, som tagit hem de fyra senaste mästerskapen, i en thrilleraktig finalserie.
Då lagen möttes på nytt i säsongens första match var det Dicken som tog hem segern med uddamålet. Men efter det har de stjärnprydda visat att förra säsongens guld var allt annat än en tillfällighet. Laget har tagit två klara segrar mot lokalkonkurrenten och toppar tabellen.
Däremot har IFK något överraskande haft stora problem med Sjundeå IF som på lördagen var ytterst nära att knipa en poäng då IFK gästade Sjundeå.
– Jag vet inte riktigt varför vi har så svårt med Sjundeå den här säsongen men de har ett bra lag. De saknar ju dessutom både Madeleine Lindholm och Jessi Laasio i dag, säger IFK-kaptenen Ida Väyrynen efter att laget tagit en 29-28-seger.
SIF var något av ett oskrivet kort inför säsongen. Det västnyländska laget förstärkte truppen med Laasio plus BK-46-trion Sirja Lassinharju-Heinonen, Nicolina Fredriksson och Erica Gustafsson då Karislaget gav upp sin plats i FM-serien
IFK och SIF har mötts tre gånger och varje gång har Sjundeålaget varit nära. Slutresultaten har skrivits 28–27, 30–27 och 29–28 i IFK:s favör.
Inte att undra på att Väyrynen lyfter ett varnade finger för Sjundeådamerna inför vårens slutspel.
– Men jag ser nog ändå Dicken som vår främsta utmanare, säger hon.
Väyrynen vill helst lägga lördagens match bakom sig. Hennes IFK stod för en hel del tekniska fel, brände öppna lägen och klarade inte av att punktera matchen trots flera chanser.
– Jag är nöjd med att vi tar två poäng men vi spelade inte bra, säger hon.
Men också om årets första match inte var någon fullträff av laget är hon nöjd med hur säsongen hittills sett ut.
– Vi har ett mycket bra lag den här säsongen. Vi är trygga i vårt spel och har en fungerande och bra taktik. jag tycker vi ska vara nöjda över vår säsong, säger Väyrynen.
Framåt har IFK sällan problem och laget har FM-seriens bästa offensiva spelare i Johanna Hilli och en bredd som de flesta lag bara kan drömma om. Laget har toppspelare på samtliga positioner och den här säsongen har lagets försvarsspel också tagit stora steg framåt.
– Vi har varit rätt bra hittills men jag vet att vi kan bli mycket bättre än det här. Vi har stunder i matcherna då vi får problem med att sätta bollen i mål trots att vi skapar mycket lägen. Det måste vi bli bättre på. Och så kanske vi behöver tuffa till oss lite i försvaret, säger Väyrynen.
Som regerande FM-seriemästare och cupmästare och serieledare är det klart att IFK är favoriter också den här säsongen.

FM-serien

Dicken: Emilia Valkamo 6, Anna Lindahl 6, Anna Westerlund 5, Malena Heikkinen 5, Emilia Kohonen 4, Nina Ottelin 2, Linn Wentzel 1, Hanna Nyman 1, Catarina Nyberg 1.
KyIF: Ingrid Degerth 5, Fanny Axberg 5, Nea Nousiainen 2, Daniela Lindgård 2, Miisa Palkoranta 1, Emmi Paajanen 1, Rebecca Lönnqvist 1.
SIF: Matilda Sjöstedt 2, Nea Puijola 2, Sirja Lassinharju-Heinonen 9, Moa Wasström 2, Erica Gustafsson 7, Nicolina Fredriksson 3, Saara Lehtola 2.
IFK: Sara Jäntti 7, Petra Gostowski 2, Linda Cainberg 2, Ella Holopainen 6, Ida Väyrynen 4, Johanna Hilli 8.
HIFK 11 10 0 1 394-246 20
Dicken 11 10 0 1 336-229 20
SIF 11 5 0 6 309-279 10
GrIFK 11 5 0 6 284-265 10
KyIF 11 3 0 8 230-328 6
Atlas 11 0 0 11 196-402 0

ANDRA LÄSER