Var finns billigaste ölen och bästa stämningen? HBL listar barerna i Helsingfors som sänder VM i fotboll

Är du den enda fotbollsintresserade i ditt hushåll? Eller vill du utlokalisera matlagning och disk medan du kollar på VM? I så fall kan sportbaren vara din räddning. HBL har besökt ett halvdussin barer för din räkning.

Isländska fans tittar på första halvleken av kvartsfinalmatchen i fotbolls-EM mellan Frankrike och Island på Sports Academy i Helsingfors den 3 juli 2016.
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
19.11.2022 18:31
Jobbar du i centrum av Helsingfors ligger Sports Academy nära till hands. Det är frågan om en institution, säger ett fotbollsorakel HBL har talat med. Enligt restaurangchef Heikki Ekholm-Röyti kommer stämningen att vara hög. 
– Hos oss är atmosfären otrolig och vi visar alla matcher, från början till slut. Stämningen kommer vara i taket.
Köket erbjuder mat som enligt restaurangchefen lämpar sig väl för ändamålet. Det inkluderar allt från kycklingvingar, hamburgare till pizza.
– Jag skulle rekommendera kycklingvingar som mat under matcherna. 
Om man vill se matcher på Sports Academy gäller det att komma i god tid. Det gäller speciellt slutspelet då det inte går att boka bord.
– Under slutspelet måste man vara i mycket god tid för att få sittplats.
Utmärkta på kartan är de sportbarer som HBL har besökt för den här artikeln samt de barer som indexeras på google under sökkriteriet Sportsbar. Utöver de här barerna finns det natuligtvis sjapp som erbjuder rörliga bilder från fotbollsturneringen i Persiska viken.

Treffi Pub & Bistro

Restaurangen med stor barsida ligger alldeles intill Hertonäs metrostation. Det betyder att man inte behöver bo nära för att på kort varsel bestämma sig för att se en match här. Enligt Vesa som jobbar bakom baren har många bokat tevebord för specifika matcher under VM-slutspelet. De kommer att sända alla matcher.
Treffi i Hertonäs har en lång meny, det är relativt nyrenoverat och dessutom är förbindelserna goda. Bor man i Berghäll kan man äta en hamburgare och se första halveken i Hertonäs och hinna till andra halvlek i hemmets trygga vrå. 
Utöver alkoholhaltiga drycker har Treffi ett kök med grill. Köksmästaren kommer möjligen att anpassa menyn för vissa matcher, men i nuläget är det inte klart vilka. Ett stop mellanöl kostar 6,90 euro.
– Stämningen är bra och matlistan är lång här, säger Vesa.
Som ett tillägg kan och ska konstateras att ställets hamburgare hör till de bästa i republiken.

Olutravintola Oljenkorsi

Oljenkorsi ligger på vänster sida av E75 om man är på väg ut från Helsingfors. Ölrestaurangen är inhyst i ett trevligt tegelhus och inne i baren är stämningen ogenerad. Här går det bra att sitta och vänta på att matchen ska börja.
På väg ut från Helsingfors i östlig riktning kör många förbi Oljenkorsi. Ölhuset är i Majstad och det kan vara värt att stanna och kolla en match. Ölutbudet är stort och vad man ska göra med bilen efter någon öl ordnar sig. 
För tillfället erbjuder baren ingen mat, men policyn har varit att det är okej att hämta med mat, säger Janetta som står bakom baren.
De kommer att sända alla matcher och vill man inte kolla på fotboll finns en stämningshöjande väggmålning på den östra väggen. En halvliter treans öl kostar 6 euro.
– Hit lönar det sig att komma för den goda stämningen, miljön och det stora ölutbudet, säger Janetta.

Kallion B12

På Vasagatan i Ås finns B12, en långsmal bar fullsatt av skärmar. Beroende på när man besöker baren kan upplevelsen variera från lågmäld till rolig och intressant. 
B12 på Vasagatan kan bjuda på många intressanta stunder. Ölen är billig och det finns gott om teveapparater.
Av de barer som HBL besökte för den här genomgången har B12 det i särklass billigaste ölpriset. En mellanöl kostar under helgerna 3,80 euro och på vardagarna 3,30 euro.
Om man behöver lugna ner sig, ta igen sig eller dränka sorgen efter matchen finns det ett utomordentligt urval på krogar och restauranger i närheten. 

Töölö Sports Bar

Belägen på Mannerheimvägen 98, strax intill Olympiastadion, ligger Töölö Sports Bar. Adressen är bekant för personer som har besökt Sport Pub Chelsea som tidigare låg vägg i vägg.
Till Töölö Sports Bar är förbindelserna goda, och det är fullt möjligt att i sista sekund ge sig av från centrum för att se en match här. 
Töölö Sports Bar serverar både mat och dryck. Om man är mer intresserad av bilsport än fotboll kan man njuta av en väggmålning med landets stolthet och tvåfaldiga världsmästaren Mika Häkkinen.
På baren serveras inte bara öl utan även pizza och hamburgare. En mellanöl kostar 6,30 euro.
– Man ska komma hit för att uppleva den intensiva festkänslan och den upprymda stämningen. Dessutom har vi jättemånga goda öl på kran, säger Vilma som står bakom baren. 

Ravintola Mullikka

Fortsätter man vidare från Töölö Sports Bar längs med Mannerheimvägen till nummer 130 kommer man till Ravintola Mullikka. Det är en restaurang i två våningar med ett annat försäljningsargument än de andra sportbarerna.
Ett trevligt vardagsrum i två plan, dessutom lär hamburgaren vara bra.
– Restaurangen är som ett trevligt vardagsrum där man kan äta. Vår grej är hamburgare vilket jag även rekommenderar att man prövar om man kommer hit, säger Laura som står bakom disken. 
Ljudnivån är ganska låg och Laura säger att man kan hitta en lugn vrå i restaurangen om det är vad man är ute efter. En treans öl kostar 6,70 euro. 

ANDRA LÄSER