Uppsägningar omfattar hela Anttilas personal

De som använt kreditkort när de köpt saker från Anttilas nätbutik har bra chanser att få pengarna tillbaka. Om man däremot betalat i nätbanken är situationen mer komplicerad.

20.07.2016 15:04 UPPDATERAD 20.07.2016 19:23
Anttilas anställda fick på onsdagen besked om att de sägs upp, enligt huvudförtroendeman Kai Vauhkala.
Advokaten Mikko Tiilikka på konkursboförvaltaren, advokatbyrån Krogerus, säger att personalen fick veta att uppsägningarna till följd av tisdagens konkurs berör hela personalen. När det handlar om konkurs är uppsägningstiden bara 14 dagar.
Tiilikka påpekar att de anställda ändå behövs ett tag framöver eftersom det annars inte går att hålla varuhusen öppna. Det är bara Anttilas näthandel som har stängts tillsvidare, och det är möjligt att man försöker öppna den på nytt och leverera de betalda varorna till kunderna.
Enligt Vauhkala erbjuds de flesta uppsagda en visstidsanställning.
– Det kan vara två veckor eller en månad, beroende på hur mycket det finns kvar i hyllorna att sälja. Och så kan det ju dyka upp en köpare förstås, säger Vauhkala.

Tidpunkten överraskade

Anttilas situation kom inte som en total överraskning för Vauhkala men han tror att tidpunkten för konkursen överraskade största delen av personalen och kunderna. Anttila öppnade ännu ganska nyligen nya affärer.
– Vi trodde på framtiden, även om alla såg att kunderna hade minskat. Men så är det ju nästan överallt.
Vauhkala berättar att många redan har börjat söka jobb.
– Men det är en annan sak att söka jobb i Nyland än till exempel i Kajanaland där arbetslöshetssituationen är dålig från förut och där vår personal har högre medelålder.

Kreditkort bäst

I samband med Anttilas konkurs har många frågat sig hur det går med varor som de beställt och betalat på nätet.
Situationen är bäst för dem som har betalat sina inköp i Anttilas näthandel med kreditkort. Om de ännu inte har fått produkten hemskickad kan de få sina pengar tillbaka av kreditkortsbolaget.
En del bankkort har samma egenskap, men det varierar enligt bolag.
De konsumenter som har betalat sina nätinköp direkt från sitt bankkonto men blivit utan sin produkt blir tvungna att själva bevaka sina rättigheter i konkursförfarandet, säger juristen Kristiina Vainio på Konkurrens- och konsumentverket.
Advokatbyrån Krogerus har öppnat en e-postadress för konsumenternas förfrågningar och anmälningar: kuluttajat.anttila@krogerus.com. Den ska man kontakta om man redan har betalat för en vara och inte fått den.
– Vi väntar oss att tusentals kommer att kontakta oss, säger Tiilikka.
Anttilas största fordringsägare är arbetspensionsbolaget Varma, Nordea, Posten och Kesko.
I princip är de likvärdiga med enskilda köpare som blivit utan sin produkt men enligt konkursöverinspektör Petri Hirsimaa kan det vara svårt för små fordringsägare att få något. Han säger att mycket hänger på hur realiseringen av konkursboet lyckas.
Hirsimaa säger att han inte minns en näthandelskonkurs som skulle ha varit lika stor som Anttilas och att det inte finns etablerade tillvägagångssätt för situationer som den här. Han antar att det kommer att ta länge att reda upp det enorma konkursboet. 
Facebook finns också en grupp för förargade nätkunder där man kan få svar på de frågor om situationen.

ANDRA LÄSER