IL: Den ena polisen hotades med vapen mot tinningen

Detaljerna som sipprar ut efter polisskjutningen i Borgå under veckoslutet gör fallet allt märkligare. Varför slängde de råbarkade gärningsmännen inte sin mobil för att avleda polisen och varför använde de sin egen svenskregistrerade bil för flykten? Under intermezzot fick den ena av de två poliserna ett vapen riktat direkt mot tinningen innan kollegan lyckades komma loss och ta skydd bakom en bil, enligt Iltalehti.

De misstänkta bröderna.

Mycket pekar nu på att polisbeskjutningen under veckoslutet i Borgå var en fälla. Efter ett falskt nödsamtal ska polispatrullen ha begett sig till brottsplatsen där de två männen låg i bakhåll och öppnade eld mot poliserna som var helt ovetande om vad som komma skulle.

Enligt uppgifter till Iltalehti ska den ena polisen redan ha fått ett vapen riktat mot tinningen då poliskollegan lyckades komma loss för att ta skydd bakom bilen. De misstänkta ska ha krävt att poliserna skulle överlämna sina vapen.

Dådet i Borgå innehåller många märkliga ingredienser: Gärningsmännen slängde inte mobilen som användes för larmsamtalet, vilket gjorde att polisen förhållandevis lätt kunde spåra upp dem. Ett annat frågetecken är varför de två männen som är bröder, inte var maskerade. Det här ska enligt en erfaren brottsutredare som IL talat med tyda på att männen kan ha varit ute efter att döda poliserna.

Den ena polisen ska ha träffats i sin skottsäkra väst, den andra åtminstone även i handen. Enligt IL:s uppgifter avfyrade poliserna inte skott då de blev överfallna.

Det råder ännu oklarhet om nödsamtalet som fick polispatrullen att rycka ut var iscensatt. Men det ses som en sannolik förklaring, eftersom samtalet gjorde att poliserna kom gärningsmännen på spåret.

Besynnerligt är också varför de misstänkta använde en och samma svenskregistrerade bil, som dessutom var skriven på en av bröderna, för flykten vilket klart underlättade polisens arbete.

Polisen vill inte i det här skedet av utredningen kommentera uppgifterna.

Motell On Line i Borgå där polisen undersökte om männen fanns på plats.

Männen vistades i Finland två månader innan dådet enligt Helsingin Sanomat (HS). De bodde på motellet Motelli On Line, som är ett avsides beläget motell i närheten av brottsplatsen.

Männen ska ha uppgett att de jobbade på ett bygge i trakten.

Pappan: "Tyvärr, ja"

Fadern till de två männen bekräftar att de misstänkta är hans söner.

– Tyvärr. Ja, svarade fadern då Ilta-Sanomat nådde pappan per telefon i Stockholm och frågade om uppgiften om släktskapet stämmer.

IS nådde pappan dagen efter skottlossningen då fadern råkade ha födelsedag. Tidningen uppger att pappan svarade med lugn stämma och föreföll acceptera situationen.

Redan på söndagen hade han nåtts av beskedet att sönerna, som är 25 och 30 år gamla, var involverade i den spektakulära polisbeskjutningen och den efterföljande biljakten som slutade med att polisen kunde gripa de misstänkta.

Pappan är uppvuxen i Borgå och flyttade till Stockholm som 19-åring. Senare bodde familjen återigen i Borgå och de två misstänkta gärningsmännen gick i skola i Borgå men flyttade tillbaka till Stockholm då sönerna var tonåringar.

Den äldre brodern har dubbelmedborgarskap, finskt och svenskt. Den yngre är endast svensk medborgare. Enligt IS har ingendera dömts för brott i Finland. Den äldre brodern har dock hunnit dra på sig ett långt kriminalregister i Sverige, bland annat för rattfylleri, dopningsbrott, för att ha kört bil utan körkort och för att ha motsatt sig gripande.

I dag hör polisen de två misstänkta.

– Brottsrubriceringarna är flera mordförsök. Antalet preciseras senare under utredningens gång. När det gäller händelserna i Borgå misstänker polisen männen för två mordförsök och under biljakten i Tammerforstrakten på söndag kväll, misstänks männen för flera mordförsök och grova trafikbrott, berättar utredningsledare Kimmo Huhta-aho vid Centralkriminalpolisen.

Huhta-aho vill inte kommentera hur förhören har fortskridit. Förhören sköts av hans utredare. Enligt Huhta-aho har förundersökningen framskridit som planerat.

– Vi har varit tvungna att prioritera rätt hårt. Det finns gott om jobb, gott om detaljer att reda ut.

Huhta-aho vill inte diskutera det eventuella motivet för dådet. Det är något som klarnar senare. Han vill heller inte avslöja om polisen fortfarande letar efter ytterligare personer som har med dådet att göra.

– Det är en operativ fråga och jag vill inte kommentera det, säger han.

Utöver förhör ägnar sig polisen också åt tekniska undersökningar och går igenom tips.

Häktningsrättegången äger rum i morgon, onsdag.

ANDRA LÄSER