32-årig man döms för sexualbrott – fick kontakt med offren på sociala medier

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

De sammanlagt åtta offren var flickor i åldern 14–15.

Helsingfors tingsrätt dömde i fredags 32-åriga Hedayatullah Safi till ett fyra år och tio månader långt fängelsestraff för flera sexualbrott. Safi döms för ett fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn och sju fall av sexuellt utnyttjande av barn.

Offren är åtta flickor som vid tidpunkten för dåden var 14–15 år gamla. Gärningsmannen hade fått kontakt med offren via sociala medier, främst bildtjänsten Instagram. Meddelandena som skickats har enligt tingsrätten utsatt barn för sexuellt innehåll eller varit sexuellt laddade. Enligt Helsingin Sanomat uppgav mannen på sociala medier att han var 17–18 år gammal. Utifrån innehållet i meddelandena förefaller gärningsmannen ha förstått att han begick brott.

Mannen försökte också stämma träffa med offren och lyckades i tre fall. Med ett av offren hade mannen sexuellt umgänge. Han hade också bett offret att inte berätta om deras möten.

Utöver fängelsestraffet döms mannen till att betala ersättningar till sju av offren. Ett av offren begärde ingen ersättning.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Fallet har ingen koppling till den nyligen omskrivna sexualbrottshärvan i östra Helsingfors där en man född på 1990-talet sitter gripen misstänkt för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning