Välbe & Co dök upp på FIS-kongressen – Norge lämnade mötet men Finland sitter kvar

Internationella skidförbundet FIS ställde till kongress i Zürich med start på onsdag kväll. Till mångas häpnad dök en 10-15 personer stark rysk delegation upp på mötet med ordförande Jelena Välbe i spetsen.

Jelena Välbe.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
29.09.2022 13:44 UPPDATERAD 29.09.2022 14:01
Den forna elitåkaren Välbe har inte gjort någon hemlighet av att hon helhjärtat stöder president Putin och dennes anfallskrig mot Ukraina.
De ryska skidåkarna har varit avstängda från all internationell tävlan sedan i våras och de norska delegaterna som deltar i kongressen valde att i protest marschera ut från mötet då ryssarna dök upp.
Ordförande för det norska förbundet Tove Moe Dyrhaug är glasklar i sin syn på saken.
— Ryska eller belarusiska representanter ska inte få närvara på mötet, säger hon till Verdens Gang.
https://www.vg.no/sport/i/gE6ay5/bekrefter-fullt-kaos-foer-toppmoeter-med-russere-visste-ingenting
Norge hade cirka 30 representanter på plats i Zürich för att delta i tiotals möten under de kommande dagarna.  Bland annat ska tävlingskalendrarna i längdåkning, backhoppning, kombination och alpint slås fast. 
– Nu tas de här beslutet utan norsk medverkan vilket är synd då man betänker hur stort Norge är de i här grenarna, säger den finska basen Martti Uusitalo som också är vice ordförande för FIS.
Uusitalo uttalar sig i Iltalehti och han säger att det inte tagits något beslut att förbjuda ryska ledare att delta i möten.
– FIS har inte tagit något sådant beslut och mot den bakgrunden får ryssarna medverka. Det är FIS linje. Personligen tycker jag att samma linje borde ha tillämpats med ledare och idrottare, säger Uusitalo till Iltalehti.
Norge väljer att bojkotta kongressen men Uusitalo tycker inte att Finland ska följa deras exempel.
– Vi uppnår ingenting på det sättet. Samtidigt förstår jag norrmännen. Deras agerande är rakryggat, säger Uusitalo.
Världscupen i de nordiska grenarna kör i gång i Ruka i slutet på november.

ANDRA LÄSER