Travskandal – S:t Michel-segrare stängs av i tio år för dopning

Travtränaren Fabrice Souloy stängs av i tio år på grund av dopning.

Franska travtränaren Fabrice Souloy (längst till vänster) med sin häst Un Mec d'Heripre efter segern i S:t Michel i juli 2016.
Den franske travtränaren Fabrice Souloy döms till ett betydligt strängare straff av Svensk Travsports överdomstol.
Domen ändras från en miljon kronor (cirka 100 000 euro) i böter och ett års avstängning till tio års avstängning.
– Vi var inte nöjda med den första domen men hade goda förhoppningar om en skärpning och så blev det, säger ST:s generalsekreterare Johan Lindberg till TT.
Un Mec d’Heripre, som tränades av Fabrice Souloy, lämnade ett positivt dopningsprov efter en tredjeplats i Elitloppet 2016. Dopningsprovet innehöll extremt höga mängder av det förbjudna medlet kobolt i både blod och urin.

Avstängd i Norge

Un Mec d’Heripre lämnade även ett positivt dopningsprov i ett större lopp i Norge två veckor senare. Ytterligare tre hästar som tränades av Souloy var dopade vid tävlingarna på Bjerkebanan i Oslo.
Norges Domskommitté stängde av den franske topptränaren i 15 år. Straffet sänktes sedan till tio år.
I Sverige dömdes Souloy till endast ett års avstängning och en miljon kronor i böter av ansvarsnämnden. ST överklagade domen, liksom Souloys företrädare i Sverige, advokat Staffan Uvabeck.
– Överdomstolen gick nu helt på vår linje, vilket känns väldigt bra. De anser att Fabrice Souloy medvetet dopat Un Mec d'Heripre med kobolt som är totalförbjudet och är oförsvarligt. För oss är det självklart att en sådan person inte har någon plats i travsporten. Vår sport och våra tävlingsregler bygger på ett starkt djurskydd och att tävla på lika villkor, säger Johan Lindberg.
Överdomstolen är travsportens högsta instans och domen kan inte överklagas.
Nu är det upp till Frankrikes travförbund Le Trot att följa och verkställa Sveriges och Norges hårda domar. Frankrike, Norge och Sverige är medlemmar i Europeiska Travunionen och avstängningen ska gälla i samtliga UET-länder.
Le Trot har tidigare sagt att man ville invänta Sveriges slutgiltiga dom innan man tog eget beslut.
Fabrice Souloy har dock kunnat fortsätta sin verksamhet i sitt hemland med så kallad målvakt. En nära släkting till Souloy står nu för proffslicensen. Det har irriterat många aktiva i Skandinavien.
Souloy tog hem segern i S:t Michel-travet i juli 2016 – samma sommar han dopade hästen i samband med Elitloppet.

ANDRA LÄSER