Djokovic riskeras att stoppas från franska öppna

Novak Djokovic utvisades efter vaccinationsbråket inför Australian Open. Nu riskerar tennisstjärnan även att stoppas från Franska mästerskapen i maj. Landet ska enligt uppgifter införa vaccinationskrav för idrottare.

Novak Djokovic, på väg hem till Serbien efter att ha utvisats från Australien.
HBL-TT-AFP
17.01.2022 09:35 UPPDATERAD 17.01.2022 12:05
Världsettan var på jakt efter rekordet om flest grand slam-titlar på herrsidan i Australian Open. Men eftersom serben utvisades lämnas vägen öppen för Rafael Nadal att ta sin 21:a titel och därmed bli historisk.
Nästa chans att slå rekordet för Djokovic är Franska mästerskapen i maj. Men enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP ska den franska regeringen införa krav på vaccinationsbevis för idrottare som vill tävla i landet.
Djokovic skulle därför inte kunna delta i grand slam-turneringen om han inte vaccinerar sig eller får dispens.
AFP:s uppgifter går tvärtemot vad idrottsminister Roxana Maracineanu sade i förra veckan. Maracineanu meddelade då att idrottare kan undantas från vaccinationskravet.
Det är dock inte bara motgångar för världsettan som just nu är på väg hem från Australien, efter den mycket uppmärksammade vaccinations- och visumhärvan där Djokovic till sist utvisades.
Under natten till måndag finländsk tid landade Djokovic i Dubai, efter att ha tvingats lämna Australien efter den mycket uppmärksammade vaccinations- och visumhärvan.
"Jag är obekväm med det fokus som varit under de senaste veckorna och hoppas nu att vi kan fokusera på idrotten och turneringen som jag älskar. Jag önskar spelare, turneringen, arrangörer och supportrar allt det bästa", sade Djokovic i ett uttalande efter att beskedet om utvisning kom.
Under måndagen öppnade den australiska regeringen för att serben kan tillåtas spela i Australian Open nästa år, trots regeln som gör gällande att Djokovic inte får söka visum på tre år.
Premiärministern Scott Morrison sade att den 34-årige världsettan kan beviljas undantag.
– Jag vill inte säga något som kan försvåra möjligheterna att göra rätt bedömning för ministern, sade han till radiostationen 2GB.
– Men under treårsperioden finns det en möjlighet att komma tillbaka under rätt omständigheter, tillade han.
Djokovic är regerande mästare i Melbourne och har vunnit turneringen nio gånger.

Serbiens kritik: "Skandalöst"

"De har förödmjukat sig själva" och "skandalöst" är några av reaktionerna från Serbien efter Australiens utvisning av Novak Djokovic.
Det europeiska landets president Aleksandar Vucic och olympiska kommitté visar båda sitt stöd för tennisstjärnan.
Efter 20 grand slam-titlar i tennis är Novak Djokovic en nationalikon i Serbien. 34-åringens ställning i hemlandet verkar inte ha påverkats nämnvärt trots att han utvisats av Australien på grund av hans coronavaccinationsstatus inför Australian Open i Melbourne.
"De tror att de har förödmjukat Djokovic genom den här tio dagar långa misshandeln, men de har förödmjukat sig själva. Djokovic kan återvända till sitt land med huvudet högt", säger Serbiens president Aleksandar Vucic i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.
Serbiens olympiska kommitté försvarar också Djokovic, som tog OS-brons i singel i Peking 2008.
"Vi är stolta över Novak Djokovic och det sätt han hanterat de här extremt svåra och obehagliga omständigheterna. Trots det här skandalösa beslutet tror vi att Novak kom ut som en vinnare igen", skriver kommittén i ett uttalande.
På söndagen, dagen innan Australien Open inleds, stod det klart att den regerande herrmästaren Djokovic inte får visum till Australien och utvisas eftersom han inte vaccinerat sig mot covid-19 eller anses ha medicinska skäl att inte vaccinera sig. På kvällen lokal tid satte han sig på ett plan mot Dubai, Förenade Arabemiraten.

ANDRA LÄSER