ICC-experter ska utreda krigsbrott i Ukraina

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag skickar utredare till Ukraina. De 42 experterna bildar den största fältinsatsen som domstolen satt in sedan den bildades i slutet av 2002

En ukrainsk soldat passerar en förstörd bostad i Charkivregionen.
ICC:s utredare består bland annat av tekniker och stödpersonal och ska stödja ukrainska myndigheter, meddelar åklagare Karim Khan.
Många av utredarna kommer från Nederländerna.
"Det låter oss samla in fler vittnesmål, stödja identifieringen av relevant kriminaltekniskt och digitalt material samt säkerställa att information och bevis samlas in på ett sätt som stärker dess tillförlitlighet", säger Khan i ett uttalande.
Utredarna ska samla vittnesuppgifter och kartlägga ukrainska kriminalteknikers arbete för att se om brott mot Romfördraget – det vill säga krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord – har begåtts.

Omfattande anfall

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt nattliga tal att tisdagen inleddes med relativt kraftiga ryska anfall. Det rör sig om robotanfall mot provinserna Lviv, Sumy, Luhansk och Tjernihiv, och vad presidenten beskriver som sabotageaktiviteter i gränsområdet.
– Allt det här är inte bara en ansträngning för vårt land, det testar inte bara vår styrka. Det här typen av försök från den ryska armén görs för att kompensera för en serie misslyckanden i östra och södra delarna av vårt land, säger han och fortsätter:
– De här anfallen, som många tidigare, förändrat inte något radikalt, speciellt eftersom våra luftförsvars- och antisabotageåtgärder stärks.
Bomberna har regnat över Tjernihivområdet, norr om Kiev, sedan Rysslands storskaliga invasion inleddes. Enligt brittiska försvarsdepartementet har 3 500 byggnader förstörts eller skadats, 80 procent av dem är bostadshus.
"Omfattningen av skadan indikerar hur Ryssland är berett att använda artilleri mot bebodda områden", skriver departementet.
Från ryskt håll påstås det att Ukraina attackerat en gränsstation och en by i Kursk respektive Belgorod i Ryssland under tisdagen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till respektive regions guvernör. Det finns inga uppgifter om döda, men en person i byn i Belgorod ska ha fått lättare skador. Uppgifterna har inte bekräftats.

Oklart kring Azovstal

Situationen kring stålverket i Mariupol är fortsatt oklar. 264 soldater, många svårt skadade, bussades på måndagen till ryskkontrollerade områden efter en uppgörelse mellan länderna.
Ukrainas försvarsmakt har beskrivit den stridande insatsen i stålverket som avslutad, men det finns fortfarande soldater kvar i anläggningen. Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar säger enligt BBC att Kiev vet hur många som befinner sig i Azovstals underjordiska komplex.
– Vi förstår omfattningen av räddningsinsatsen, men det är också känslig information, och kommer inte att avslöjas innan räddningsinsatsen är avslutad, säger hon på tisdagen.
Vad som händer med dem som soldater som redan evakuerats är också oklart. Ryssland kan antytt att de kan ställas inför rätta som krigsbrottslingar, medan Ukraina hoppas på att de kan bytas i fångväxlingar.

ANDRA LÄSER