Snöyran stoppade inte Niinistös anhängare

Installationen av republikens president Sauli Niinistö lockade ett antal nyfikna medborgare ut i snökaoset. – Det ska bli roligt att se Sauli livslevande, säger Anja Vainikainen.

Hilkka Koljonen-Toppila röstade på Niinistö redan i föregående val. Samuli Rantapitkänen tycker att Niinistö är rätt person till presidentposten. – Han är tillräckligt stabil, till och med lite stel, men framför allt pålitlig, säger Rantapitkänen.
01.02.2018 14:06 UPPDATERAD 01.02.2018 16:41
Vinterns häftigaste snöstorm drog in över södra Finland på samma dag som Sauli Niinistö svor presidenteden för andra gången. Den festliga ceremonin ägde huvudsakligen rum inne på Riksdagshuset och Presidentens slott, men ett antal glada medborgare hade samlats utanför byggnaderna för att se en skymt av den nygamla presidenten.
– Jag träffade Sauli redan i lördags i Dickursby och fick hans autograf. Det var flera hundra människor där så man kunde ana att han skulle vinna, säger Juhani Lehtinen, som står utanför Riksdagshuset.
Han och Jarmo Väli-viita har kommit i god tid för att vara med om allt. Snöyran och minusgraderna stör inte.
– Spänningen stimulerar blodomloppet, säger Väli-viita.
[shootitlive client="sptnyheter" project="10"]
Några steg från dem står Pär-Erik Sjöström och Maila Korhonen.
– Det är en historisk händelse, det händer inte så ofta att presidenten väljs i en omgång, vilket är bra eftersom det sparar pengar. Tio miljoner minst har de räknat ut, säger Sjöström.
Korhonen håller med om att det är en fin dag för Finland.
– Sauli var den bästa kandidaten. Han har skött sig bra under de senaste sex åren, säger hon.
Även utanför Presidentslottet står en grupp människor som kommit för att se en glimt av president Niinistö. Ilkka och Anja Vainikainen har kommit hela vägen från Kuopio. För att träffa sin dotter. Men får presidenten på köpet.
– Det ska bli roligt att se Sauli livslevande, det har vi inte gjort förut, säger Anja Vainikainen.
Hennes man nickar.
– Trots att det är ett sådant väder. Men det kan man inte rå för, säger Ilkka Vainikainen.
Andra som kommit för att vinka till presidenten är Samuli Rantapitkänen och Hilkka Koljonen-Toppila.
– Min plan är att kombinera två saker, ett museumbesök och presidenten. Niinistö är rätt man till presidentposten, säger Rantapitkänen.
Koljonen-Toppila röstade på honom redan för sex år sedan, så i år hade hon inte svårt att välja kandidat.
– Han har skött sig mycket bra. Det bästa med honom är att han inte är så lättpåverkad utan har sin egen linje, säger hon.
Även Eira Kirkkopelto har en dubbel agenda.
– Jag kom för att shoppa skor, men sedan kom jag ihåg det här evenemanget. Jag var med för sex år sedan utanför Riksdagshuset och beslöt att delta i år igen, säger Kirkkopelto.
Strax därefter svänger presidentens svarta Mercedes-Benz in till slottet. När presidenten kort därefter dyker upp på slottets balkong hurrar folket och ropar hans namn.

ANDRA LÄSER