Polisen haffade liga som stal och missbrukade bankkort

Polisen misstänker att en grupp på tre personer stulit bankkort av butikskunder i bland annat Seinäjoki och Kannus. Ligan åkte fast på fredagen i Nivala i Norra Österbotten.

Polisen har gripit tre personer som misstänks ha tagit reda på en butikskunds bankkorts kod och sedan stulit bankkortet och tagit ut pengar ur en bankautomat i Haapajärvi i Norra Österbotten. De misstänkta försökte också använda bankkortet i en annan butik men i det skedet hade kortets ägare redan märkt stölden och låtit spärra kortet.
Händelseförloppet började på fredagseftermiddagen med att de misstänkta lyckades få reda på bankkortets kod när kortets ägare betalade för sina varor vid kassan i en butik i Haapajärvi. Utanför butiken började de misstänkta samtala med kunden och fick på ett eller annat sätt tag på dennes bankkort. Kortets ägare märkte stölden en stund senare och lät spärra av kortet.
Polisen kunde redan samma dag gripa de misstänkta gärningsmännen i Haapajärvis grannkommun Nivala. Enligt polisen har samma grupp gjort sig skyldig till liknande stölder tidigare samma vecka på olika håll i Mellersta Österbotten och Södra Österbotten, bland annat i Kannus och Seinäjoki.
Polisen påminner om vikten av att skydda sin kod när man använder sitt bankkort. Dessutom uppmanar polisen var och en att vara på sin vakt om okända personer inleder ett samtal med en efter att man besökt en butik.

ANDRA LÄSER