HBL i Ruka: Rysslands frånvaro väcker blandade känslor i världscupen – ”jag hoppas mina ryska vänner snart kan tävla mot oss igen”

Stornationen Rysslands skidåkare lyste med sin frånvaro då världscupen körde i gång i Ruka. Avstängningen väcker blandade reaktioner bland skidåkarna.

Sveriges Calle Halfvarsson (t.v.), Norges Even Northug, Polens Kamil Bury, Finlands Joni Mäki, Sveriges Emil Danielsson och USA:s Ben Ogden i kvartsfinalerna i den klassiska sprinten i Ruka.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
25.11.2022 19:59
RUKA Det blev en norsk kvadruppelseger i herrarnas sprintlopp när Rysslands stjärnor saknades i världscupens premiär i Ruka. Inte helt oväntat tog Johannes Høsflot Klæbo segern, före Even Northug, Pål Golberg och Erik Valnes.
– Det ser ut att bli en fajt mellan Norge och resten av världen, säger den kazakstanska åkaren Svatoslav Matassov, som blev utslagen i kvartsfinalerna.
Internationella skid- och snowboardförbundet FIS bestämde att avstänga Ryssland och Belarus från internationell tävling i våras. Bakgrunden är Rysslands invasionskrig i Ukraina.
– Kriget är inte skidåkarnas fel, men det var rätt beslut. Tyvärr. Vi representerar våra hemländer här, så det är helt klokt att inte låta dem tävla, säger Matassov.

”Måste sätta ned foten”

Förra året var Klæbo tvåa i Rukasprinten, då Rysslands Alexandr Terentjev tog segern. Den här gången kunde ingen matcha norrmannen. En av dem som försökte var Sveriges Calle Halfvarsson, som var femma och bäst av alla icke-norrmän.
– Såklart kommer det bli lite speciellt då ryssarna inte är med. Ryssland är en stor nation inom längdåkningen. Men som läget är så är det som det är, säger Halfvarsson.
Norge sade sig vara redo att bojkotta världscupen om Ryssland tillåts tävla i vinter. En del av de svenska skidåkarna var av samma åsikt. Även Finlands landslagsåkare har till stor del ställt sig bakom avstängningen.
– Åkarna i sig har inget med kriget att göra. De är inga militärer. Men nånstans måste man sätta ned foten, säger Halfvarsson.

Resultat, världscupen i Ruka

Herrar, sprint (k), final
1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2.26,00, 2) Even Northug, do, +1,66, 3) Pål Golberg, do, +1,94, 4) Erik Valnes, do, +2,27, 5) Calle Halfvarsson, Sverige, +3,73, 6) Jules Chappaz, Frankrike, +9,36.
Damer, sprint (k), final
1) Emma Ribom, Sverige, 2.49,22, 2) Johanna Hagström, Sverige, +0,91, 3) Tiril Udnes Weng, Norge, +0,93, 4) Jasmi Joensuu, Finland, +2,41, 5) Kristine Stavås Skistad, Norge, +13,89, 6) Maja Dahlqvist, Sverige, +51,52.

Saknar de ryska skidåkarna

Italiens Federico Pellegrino är en av de sprintåkare som verkligen kunnat utmana Ryssland och Norge under de senaste åren. I OS i Peking tog han hem silver i fristilssprinten, bakom Klæbo och före Terentjev och Joni Mäki. I Ruka blev han dock utslagen i semifinalerna.
– Det är sorgligt, inte bara för längdåkningens skull utan för krigets skull, säger Pellegrino.
– Jag hoppas kriget kan ta slut så snart som möjligt, så mina ryska vänner kan komma tillbaka och tävla mot mig och de andra.
Bakgrunden till Rysslands avstängning är kriget i Ukraina, men mer specifikt motiverade internationella skid- och snowboardförbundet FIS avstängningen med skidåkarnas säkerhet. FIS nämnde inte kriget i sitt uttalande i våras, inte heller då avstängningen förlängdes under hösten.
Italiens Federico Pellegrino deltar för nionde gången i världscupen i Ruka. Arkivbild.

En del vill öppna för Ryssland

– Internationella olympiska kommitténs chef Thomas Bach har många gånger förklarat att det handlar om skidåkarnas säkerhet, inte politik. Detsamma säger internationella skidförbundet, säger Pellegrino.
– Jag tror att det kan vara säkert att tävla här i Finland, men inte överallt. IOK och FIS måste se till att alla kan känna sig trygga under tävlingarna. Jag hoppas verkligen att våra vänner får komma tillbaka så snart som möjligt.
Under hösten förekom det diskussioner inom IOK om att upphäva Rysslands avstängning. En del av IOK-medlemmarna ställde sig mer positivt än andra till att öppna för Ryssland. Det cirkulerade också rykten om att FIS kommer att låta ryssarna tävla i vinter, fast misären i Ukraina blir bara värre. Den finländska FIS-styrelseledamoten Martti Uusitalo sade dock att det är otänkbart att låta ryssarna tävla så länge kriget pågår.
– Det finns regler och om FIS och IOK bestämmer det så är det bra. Jag gillar inte att tänka för mycket på politik. Jag är en idrottsutövare. Jag vill göra mitt jobb, säger Pellegrino.

”Vill tävla mot de bästa”

– Vi vill förstås tävla mot de bästa i världen. Det är det som driver oss att pusha oss, gå över gränsen och offra mera energi, passion och tid för att bli bättre. I den här situationen är det inte möjligt. Men det var ungefär samma med coronaviruset, säger Pellegrino.
Under lördagens och söndagens distanslopp kan Norges dominans bli ännu tydligare. Förra året var det fem ryssar och fyra norrmän bland de tio bästa i herrarnas 15 km klassiskt. Vinnaren, Finlands Iivo Niskanen, deltar inte den här gången efter att ha drabbats av covid.
– Vi andra får bara göra vårt bästa och visa dem, säger Matassov.
Rysslands frånvaro är inte lika tydlig på damsidan – men Natalia Neprjajeva vann den totala världscupen förra säsongen. Det blev en svensk dubbelseger i damernas sprint i Ruka, fast Maja Dahlqvist kraschade inne på stadion. Emma Ribom tog segern före Johanna Hagström och Norges Tiril Udnes Weng.

ANDRA LÄSER