Damlejonens tränare Pasi Mustonen lämnar Peking – Juuso Toivola tar över ansvaret

Damlejonens tränare Pasi Mustonen lämnar OS och reser till Finland på grund av ett allvarligt sjukdomsfall i familjen.

Pasi Mustonen.
Filip Saxén
04.02.2022 08:06 UPPDATERAD 04.02.2022 14:26
Det finländska damlandslaget i ishockey inledde OS-turneringen med att förlora med 2–5 mot USA på torsdagen.
På fredagen meddelade olympiska kommittén att Mustonen lämnar Peking för att resa hem till Finland på grund av ett allvarligt sjukdomsfall i familjen.
"Beslutet var lätt för mig med tanke på hur allvarlig situationen är. Jag önskar att vår familj ska få vara i fred i den här situationen", säger Mustonen i ett pressmeddelande.
Mustonen lämnar Peking under fredagen och Juuso Toivola tar över ansvaret som tränare för damlejonen.
Mustonens kontrakt går ut efter OS i Peking och Toivola har utsetts till hans efterträdare. Toivola har fungerat som Mustonens assisterande tränare i damlejonen under flera år och känner både laget och spelsystemen. Mustonen kommer, om situationen hemma tillåter det, att stödja Toivola från Finland.
Toivola säger att han och resten av landslagsledningen kommer att göra allt för att laget ska få arbetsro och kunna prestera under de här svåra omständigheterna.
"Vi har diskuterat situationen med laget. Vi förstår varför Pasi åker till Finland och vi önskar honom och hans familj väl", säger Toivola i pressmeddelandet.

Turbulens kring laget

Mustonens avhopp mitt under turneringen bidrar ytterligare till den turbulens som funnits kring damlejonen under de senaste veckorna.
Sedan Mustonen tog ut OS-laget den 24 januari har fokus i den offentliga debatten handlat om helt andra saker än det idrottsliga och lagets spel. Spelare, tränare och medierna har i olika konstellationer diskuterat Mustonens val att lämna stjärnmålvakten Noora Räty utanför truppen.
Spelarna har haft möten om ärendet, spelare i OS-laget har fört diskussioner både med Mustonen och med Räty och spelarna har diskuterat ärendet sinsemellan.
Hur mycket uppståndelsen påverkat laget och koncentrationen inför och i OS är omöjligt att säga. Men då en sak får så stort utrymme i den offentliga diskussionen och i medierna och tränare och spelare får frågor om det upprepade gånger är det klart att det inte påverkar laget i positiv bemärkelse.
Mustonen valde att lämna Räty utanför laget då han ansåg att Anni Keisala var bästa alternativet för posten som förstamålvakt i damlejonen. Keisala hade ett fantastiskt VM bakom sig där hon valdes till turneringens bästa målvakt.
Räty deltog inte i VM eftersom hon tackat nej till spel i turneringen i augusti då hon var upptagen med att leda en målvaktsskola i Minnesota. VM hade flyttats från våren till augusti på grund av coronapandemin.
Rätys återbud till VM skapade en spricka mellan henne och Mustonen. Räty kallades till det förberedande OS-lägret i december men petades sedan från den slutliga OS-truppen. Mustonen sade att Räty är landets bästa målvakt men att hon får agera hemmareserv som kallas in om Keisala blir sjuk eller skadad.
Att kalla in Räty, som befinner sig i Minnesota, mitt under pågående OS-turneringen är varken lätt eller sannolikt på grund av de strikta coronareglerna i Kina. Räty har själv inte tagit ställning till en eventuell roll som reserv utan hon har sagt att hon önskar att de målvakter som är på plats i Peking ska få ansvar om Keisala inte är i spelskick.
Att Mustonen nu lämnar laget mitt under pågående turnering och ersätts av sin assisterande tränare och blivande landslagstränaren Juuso Toivola lugnar inte precis situationen kring damlejonen.
Finland möter Kanada på lördag klockan 6.10 finländsk tid.

ANDRA LÄSER