Krögare: Att hata ryssar stöder inte Ukraina

Restaurang Blinit i Alphyddan i Helsingfors fick plötsligt hatiska mejl och bara en stjärna i betyg. Över en natt dränktes den sedan i kärlek. Nu vädjar den ukrainska ägaren Artemy Senko till helsingforsarna om att gräva ner stridsyxan.

Artemy Senko poserar med sonen Arkhip, som spelar ishockey i Jokerit.
Bille Sirén
05.03.2022 19:00 UPPDATERAD 06.03.2022 14:47
Världen sluter upp bakom Ukraina samtidigt som fördömanden mot Vladimir Putin väller in i sociala medier.
Det förekommer också russofobi i mer subtil form, har Helsingforskrögaren Artemy Senko fått erfara.
Sedan kriget började har Senkos restaurang Blinit i Alphyddan fått hatmejl och bara en stjärna i betyg på Google. En matgäst undrade hur restaurangen hade mage att servera borsjtjsoppa med tanke på kriget.
Allt detta lär bero på att restaurangen på internet kallas "rysk".
– Jag förstår att finländare vill stötta Ukraina. Men varför ingår russofobi i det? Det gynnar inte Ukraina på något sätt att sluta äta rysk mat eller bojkotta ryska produkter i Helsingfors, säger Artemy Senko.
Restaurang Blini grundades 2010 och ligger i Alphyddan i Helsingfors.

Från en till fem stjärnor

Plötsligt svängde pendeln. På en dag gick restaurangen från avskydd till älskad. Det var när Senko i tisdags skrev ett inlägg på Facebook om att ägaren och personalen är ukrainare i första eller andra generation.
– Kommentarer som "Varför gör ni det här, varför är ni här?" försvann. Nu är mejlen mycket artigare, vi får bara fem stjärnor i betyg och restaurangen är fullbokad, säger Senko och skrattar.
Han betonar att problemet inte är att ukrainare fått utstå en släng av russofobi, utan russofobi i sig. Han önskar att folk taggar ned.
– Sluta vara aggressiva mot varandra. Min restaurang är inte politisk. Och dessutom är det inte ryska folket som satt i gång kriget, utan några få i regeringen. 145 miljoner människor ställer sig verkligen inte bakom detta, säger Senko och tillägger:
– Jag bor inte i Ukraina eller Ryssland. Jag gillar inte politiken i något av länderna. Men jag stöder båda folken.
Under sina tolv år som krögare har Senko inte varit med om något liknande. En gång ställde sig dock en berusad man utanför restaurangen och ropade "Russia" på ett provocerande sätt, säger han.
– Då sa jag bara "tack", han blev förbluffad, vände om och gick. Några rökare som såg alltsammans bad om ursäkt å hans vägnar. Han kunde då inte själv göra det.
Artemy Senko lagar blinier i olika form, som här i en söt version med grädde, sirap och jordgubbar.

Ukrainsk flagga på menyn?

En kund föreslog att Senko på något sätt skulle markera att restaurangen är ukrainsk. En annan tänkte att ett namnbyte till "något med Ukraina" kunde öka tillströmningen ytterligare, eftersom det är trendigt.
Senko avfärdar idéerna.
– Det tänker jag inte göra. Borsjtj är bara mat, en slavisk rätt som lagas på lite olika sätt i Ryssland och Ukraina. Vad skulle min frus föräldrar, som båda är ryssar, tänka om jag prydde menyerna med Ukrainas flagga? De skulle nog se det som ett avståndstagande.
Artemy Senko är själv född i den lilla staden Itjnya öster om Kiev, men växte upp i Sankt Petersburg. Han påminner om att folken är tätt sammanflätade.
"Jag är ukrainare men uppvuxen i Ryssland. Mina släktingar är i krigshärden just nu. Pansarvagnarna kör på deras gator. Min fru är en fjärdedel ukrainare och uppvuxen i Ryssland. Hennes släktingar bor i Charkiv som nu bombas", skriver han i det uppmärksammade inlägget.
– Det här är bara en massiv tragedi för alla. Vi kommer inte att vinna genom att bojkotta rysk mat, säger Artemy Senko.
Restaurang Blini markerade mot "russofobi och extremism" på Facebook på tisdagen.

ANDRA LÄSER