Anna-Lena Laurén: En ensamförsörjande pappa betalar ett fruktansvärt pris för krigsmotståndet i Ryssland

Till och med de Kremltrogna medierna rapporterar om fallet – den ensamförsörjande pappan som fråntogs sin dotter på grund av en teckning hon gjorde i skolan. Förföljelsen av Aleksej Moskalev har fått ovanligt stor spridning i ryska medier.

Aleksej Moskalev och en teckning hans trettonåriga dotter tecknat till honom.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
31.03.2023 17:00
Aleksej Moskalev är en 54-årig småföretagare i en rysk småstad vid namn Jefremov utanför Tula. En vanlig rysk man ur arbetarklassen som har livnärt sig på att föda upp burfåglar. Han försörjer ensam sin trettonåriga dotter Masja – sedan dottern fyllde tre har hennes mamma bott på en annan ort.
Nu har han gripits i Minsk och kommer snart att utlämnas till Ryssland. Moskalev befann sig på flykt undan en tvåårig dom på tukthus. Hans brott: att ha kritiserat det ryska anfallskriget mot Ukraina på sociala medier.
Historien handlar i själva verket om något annat – att Aleksej Moskalevs tolvåriga dotter Masja för snart ett år sedan ritade en teckning mot kriget i skolan där det bland annat stod ”Ära vare Ukraina”. Rektorn tillkallade polisen, därefter kontaktades säkerhetstjänsten FSB. Far och dotter förhördes. Moskalev fick böta motsvarande 450 euro. Därefter vägrade Masja återvända till skolan.

ANDRA LÄSER