Lännen Media: En större andel finländare stödjer Natomedlemskap om presidenten anser det vara nödvändigt

En tredjedel av finländarna stöder ett medlemskap i Nato, om president Sauli Niinistö skulle föreslå ett sådant.

Under hälften av finländarna är för medlemskap i militäralliansen Nato även om presidenten skulle föreslå det.
12.08.2018 09:20 UPPDATERAD 13.08.2018 17:04
Stödet för ett finländskt medlemskap i militäralliansen Nato brukar röra sig kring 20 procent. Enligt en ny opinionsundersökning, som Lännen Media har bett Taloustutkimus att utföra, har presidentens åsikt betydelse. Enligt undersökningen stöder 35 procent av finländarna ett Natomedlemskap om presidenten föreslår det.
Svenska folkpartiets väljare är mest positivt inställda till ett medlemskap. 72 procent av de tillfrågade SFP-väljarna kan tänka sig ett medlemskap om presidenten tar initiativet. 64 procent av De blås väljare och 62 procent av Samlingspartiets väljare stöder medlemskap om Niinistö föreslår det.
Enligt Lännen Media tyder resultatet på att presidentens öppna åsikter i frågan har påverkat finländarnas syn på ett Natomedlemskap. Hälften av finländarna kan däremot inte tänka sig ett Natomedlemskap trots att förlaget kommer från presidenten.
Undersökningen gjordes per telefon mellan 25 juni och 4 juli. 1007 personer deltog i undersökningen.
Rättelse 13.8 klockan 16.19: Rubriken ändrad från "En större andel finländare stöder Natomedlemskap". Meningen "Enligt en ny opinionsundersökning, som Lännen Media har bett Taloustutkimus att utföra, har stödet vuxit.” utbytt till "Enligt en ny opinionsundersökning, som Lännen Media har bett Taloustutkimus att utföra, har presidentens åsikt betydelse".

ANDRA LÄSER