4 nya dödsfall i covid-19 – över 300 nya fall av smitta

Incidensen i Finland är nu 51,1 nya fall per 100 000 invånare. Bild: Jeanette Östman/SPT

Antalet nya coronafall ökade markant mot slutet av veckan, från 197 nya fall på torsdagen till 316 nya fall på fredagen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterade på fredagen 4 nya dödsfall sedan i onsdags. Sammanlagt 369 personer har nu avlidit till följd av coronaviruset i Finland.

För tillfället får 73 personer vård på sjukhus och av dessa får 15 intensivvård. En person mer får intensivvård än vad som rapporterades på onsdagen.

Institutet rapporterar också 316 nya fall av coronasmitta under fredagen. Det innebär en markant ökning från dagen innan då 197 nya fall rapporterades.

Sammanlagt 18 858 fall av covid-19 har konstaterats i Finland sedan epidemins början.

Under de senaste 14 dagarna har Finland haft 51,1 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare. Det är högre än under den senaste uppföljningsperioden då incidensen låg på 45,7.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning