Presidenten korad till segrare i Ugandas val

Ugandas president Yoweri Museveni har tagit hem segern i valet i Uganda, enligt officiella resultat. Hans främsta rival Bobi Wine avfärdar siffrorna och uppger att militären hindrar honom från att lämna sina ägor.

Ugandas president Yoweri Museveni har utropats till vinnare i valet. Arkivbild.
TT-Reuters
16.01.2021 10:33 UPPDATERAD 16.01.2021 18:52
Presidenten, 76-årige Yoweri Museveni, har fått 58,6 procent av folkets stöd och Bobi Wine 34,8, uppger landets valkommission i en tv-sänd presskonferens. Det innebär att Museveni vunnit en sjätte mandatperiod på posten.
Oppositionsledaren Bobi Wine har dock avfärdat siffrorna och säger att utbredda bedrägerier förekommit.

Militär närvaro

Polis och säkerhetsstyrkor har varit väl synliga i huvudstaden Kampala under lördagen, och Bobi Wine uppger att militären hindrar honom från att lämna sitt hem.
– Jag har försökt lämna mina ägor och jag stoppas av militären. De säger att de har order att inte låta mig gå, säger Bobi Wine till nyhetsbyrån Reuters.
Under fredagen uppgav oppositionskandidaten – vars riktiga namn är Robert Kyagulanyi Ssentamu – att hans hem var belägrat och att hans liv var i fara. Men enligt polisen handlar det bara om att de har trappat upp sin närvaro i Wines bostadsområde för hans egen säkerhets skull.
Säkerhetsstyrkorna har dock enligt vittnen även hindrat internationella journalister från att komma in.
Läs också: Oppositionsledare i Uganda: Mitt hem är belägrat

Internet stängt

Regeringen beslutade i onsdags att stänga ned internet, och det fungerar fortfarande inte. I tisdags stoppades appar för sociala medier och meddelanden.
Bobi Wine och hans anhängare har använt Facebook för presskonferenser sedan han uppgett att många medieföretag inte velat ta emot honom. Den 38-årige tidigare popstjärnan har nått många unga ugandier med sitt budskap om politisk förändring i landet där Museveni suttit på presidentposten i 35 år.
Den 76-årige Museveni har argumenterat för att hans långa erfarenhet gör honom till en bra ledare och har lovat att ge landet stabilitet och framsteg.
Wines anklagelser om att bedrägerier ägt rum vid valet måste han själv bevisa, enligt Simon Byabakama som sitter i landets valkommission. Wine har lovat att videobevis kommer att delas så snart internetuppkopplingen fungerar igen.

"Bristfällig"

USA och EU har inte haft några observatörer vid valet, men en av de ansvariga för Afrikafrågor på USA:s utrikesministerium, Tibor Nagy, skriver på Twitter att valprocessen i grunden har varit bristfällig, och hänvisar till rapporter om bedrägerier, att observatörer inte har ackrediterats samt våld och trakasserier av medlemmar av oppositionen.
Afrikanska unionen (AU) och Östafrikanska gemenskapen har haft observatörer på plats, men därifrån har inga uppgifter om eventuella oegentligheter kommit.
Upptakten till torsdagens presidentval har varit en av de mest våldsamma på många år och många oppositionsanhängare har dödats under valrörelsen.
Bobi Wine.

ANDRA LÄSER