Polisstyrelsen utreder polisens ingripande vid turkiska ambassaden

Polisstyrelsen har inlett en utredning av Helsingforspolisens agerande vid den demonstration där en Erdoğan-docka beslagtogs.

Turkiska ambassaden i Helsingfors.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
28.03.2023 11:14 UPPDATERAD 28.03.2023 20:21
I lördags beslagtog polisen i Helsingfors en docka föreställande Turkiets president Erdoğan vid en demonstration utanför den turkiska ambassaden.
Dockan kunde, enligt polisen, ha använts för att skymfa den turkiska presidenten. Polisen i Helsingfors uppfattade handlingarna som ett fall av ärekränkning eller förtal som polisen i sin tur försökte förhindra, skriver polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Nu kommer Polisstyrelsen att begära en utredning av Polisinrättningen i Helsingfors om det som skett.
Utredningen, som görs på Polisstyrelsens eget initiativ, gäller polisåtgärder relaterade till dockor och andra gestalter som representerar en identifierbar person. Utredningen ska också göra upp riktlinjer för polisens lagenliga verksamhet i tolkningsbara situationer.
Färre än hundra personer deltog i demonstrationen som var organiserad av en kurdisk organisation. En demonstrant som lämnade det anvisade området för demonstrationen fick böter, men ingen greps.
På måndagen rapporterade nyhetsbyrån STT, med hänvisning till källor, att det bakom Helsingforspolisens agerande finns en promemoria som Polisstyrelsen själv skrivit.
Enligt STT är det enligt det dokumentet skäl att misstänka ärekränkning om en docka, som föreställer en identifierbar person, hängs eller behandlas kränkande under en demonstration.
Polisstyrelsen leder och övervakar polisinrättningarnas verksamhet.

ANDRA LÄSER