Trumps inreseförbud väcker världens ilska

Kritiken rasar in från ledare runtom i världen, efter Donald Trumps beslut om inreseförbud för människor från muslimska stater."Rena presenten till extremister" kallar till exempel Irans utrikesminister den amerikanske presidentens drag.

Demonstranter vid Chicagos internationella flygplats protesterar mot Donald Trumps dekret om inreseförbud för medborgare från sju muslimska länder.
TT-HBL
29.01.2017 12:55 UPPDATERAD 29.01.2017 16:34
"Kollektiv diskriminering hjälper terrorister i rekryteringen genom att fördjupa de klyftor som extremistiska demagoger använder som argument för att få fler anhängare", skriver Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif bland annat, i en serie twitterinlägg.
Landets svar till Donald Trump är ett beslut om att inte låta amerikaner få visum för att besöka Iran. Det ska dock inte gälla retroaktivt, till skillnad från i USA.

Merkel sa ifrån

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserar Trumps dekret, som innebär människor från sju i huvudsak muslimska länder stoppas från att besöka USA. Dessutom stoppas allt flyktingmottagande under 120 dagar, och syriska flyktingar stoppas från att komma in i USA på obestämd tid.
– Även om hon är övertygad om att kampen mot terrorism både är nödvändig och avgörande så rättfärdigar inte det att människor behandlas som misstänkta på grund av deras bakgrund eller tro, säger Merkels talesperson Steffen Seibert till Der Spiegel.
Enligt Seibert ska Angela Merkel ha framfört kritiken mot beslutet under sitt telefonsamtal med Donald Trump i går. Den tyska regeringen säger att man ska utreda vilka konsekvenser de nya reglerna får för tyskar med dubbelt medborgarskap.

Mykkänen tar ställning

Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml) har också tagit ställning till inreseförbudet på Twitter.
Mykkänen skriver att "Finland och de övriga EU-länderna inte under några omständigheter kommer att diskriminera flyktingar utifrån deras religion".
Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallar den amerikanske presidentens drag ”djupt beklagligt”.
– Det här beslutet ökar misstro och motsättningar mellan människor. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt undan krig och konflikter. Det är alla länders solidariska ansvar att hjälpa dem, även USA:s, skriver Margot Wallström (S) i en kommentar.

Dansk kontrovers

Norske utrikesministern Børge Brende säger att det är djupt beklagligt att Trump stoppat flyktingmottagandet, medan Brendes danske kollega inledde en kontrovers i och med sin kritik.
– Trumps beslut om att blockera människor från specifika länder är oklokt. Vi ska döma och möta människor som individer, skriver Anders Samuelsen på Facebook, vilket retat upp Dansk Folkepartis utrikespolitiske talesman Søren Espersen.
– Som Danmarks utrikesminister ska Anders Samuelson sörja för att vi har en bra relation med USA. Därför hade det bästa varit om han sagt "inga kommentarer", säger Espersen enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.

"Omoralisk gris"

Också inom nöjesvärlden har reaktionerna varit starka. "Jag äcklas! De här nyheterna är förödande. Amerika förstörs rakt framför våra ögon! Vilken omoralisk gris man måste vara för att införa sådan skit!!". Så skriver superstjärnan Rihanna på Twitter till sina närmare 70 miljoner följare.
Och hon är inte ensam. En lång rad världskända artister, skådespelare, som exempelvis Ewan McGregor, Chris Evans och Miley Cyrus kritiserar beslutet. När artisten John Legend delade ut pris på producentorganisationen Producers Guild of Americas gala tidigt i morse sade han:
– Vårt Amerika är stort, fritt och öppet för drömmare av alla raser, länder och religioner. Vår vision av Amerika står i bjärt kontrast till president Trumps.

ANDRA LÄSER