Bekräftat: Zlatan missar EM

Han öppnade landslagsdörren och drömde om nya mästerskap.Nu stoppas Zlatan Ibrahimovic från EM av en knäskada.¨

Zlatan Ibrahimovic.

Förbundskaptenen Janne Andersson gjorde ingen stor sak av situationen. Han läste bara upp Zlatan Ibrahimovics namn som ett i mängden då han presenterade landslagets trupp till marssamlingen; med VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo, samt träningsmatchen mot Estland.

Zlatan Ibrahimovic var inte lika nedtonad.

"Guds återkomst", det var orden som Milanstjärnan valde att använde för att beskriva att han nu var tillbaka i Blågult efter att ha avslutat landslagskarriären efter EM-sortin i Nice 2016.

Succé i comebacken

"Guds återkomst" blev också en succé.

39-åringen låg bakom Sveriges och Viktor Claessons segermål i VM-kvalpremiären hemma mot Georgien (1–0) och tre dagar senare stod han för två assist i 3–0-segern borta mot Kovoso.

Poäng som visade att anfallaren kunde hålla det han lovade Andersson under deras möten i Milano: att han skulle avgöra matcher.

Tanken var att han även skulle vara den tongivande spelaren under Sveriges EM-slutspel i sommar.

Men nu tvingas landslaget klara sig utan Zlatan Ibrahimovic.

Och det på grund av en knäskada.

Det var i söndags, i ligamatchen mot Juventus, som Ibrahimovic vred till knät och tvingades utgå. Svensken ska ha undersökts av läkaren Volker Musahl, som tillsammans med Freddie Fu opererade hans högra knä i USA för fyra år sedan. Den visade på en stukning i knät, men inga ligamentskador.

Enligt Milan behöver inte anfallaren opereras utan att det räcker med behandling under sex veckor.

Veckor som skulle innebära att han inte skulle vara aktuell för spel i någon av Sveriges gruppspelsmatcher; mot Spanien i Sevilla den 14 juni, Slovakien i S:t Petersburg den 18 juni och Polen i S:t Petersburg den 23 juni.

Veckor som till slut fick Zlatan Ibrahimovic att inse: drömmen om EM-slutspelet är borta.

"Känns såklart tråkigt"

En stund efter att Milan gått ut med uppgiften om att den svenske anfallsstjärnan långa behandling kom det slutgiltiga beskedet från Janne Andersson.

"Jag har i dag pratat med Zlatan Ibrahimovic som dessvärre meddelat att hans skada stoppar hans medverkande i EM i sommar", säger Andersson i ett uttalande.

"Det känns såklart tråkigt, framför allt för Zlatan men också för oss. Jag hoppas att han så snart som möjligt är tillbaka på planen igen."

Tävlingsspel lär det inte bli förrän till uppstarten inför nästa Serie A-säsong med Milan.

Och då kanske det finns en öppning för VM 2022, som Zlatan Ibrahimovic själv var inne på under sin första presskonferens i den blågula-tröjan sedan 2016.

– Är det den här fysiska statusen så kör jag på, sade han vid podiet i Friends arena i mars.

– Jag har en sak med VM, det är att jag inte har gjort mål. Det är något jag ska slå, jag kan inte ha den nollan.

ANDRA LÄSER