Luciakandidat 4, Sandi Bengts: "Lucia ska förmedla trygghet och glädje"

Sandi Bengts från Helsingfors vill beröra andra med sin musik. – Att visa att alla är lika mycket värda är lucias viktigaste uppgift, säger hon. Bengts är van vid att uppträda och drömmer om att antingen jobba med skådespelarkonst eller design och inredning.

– Lucia ska se alla på samma sätt, och visa att alla är lika mycket värda. En av lucias viktigaste uppgifter är att förmedla glädje, säger Sandi Bengts.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Luciatraditionen har intresserat mig sedan jag var liten och det har alltid varit en dröm att få vara Finlands lucia. Men det är mest för mitt musikintresse och att få uppträda för de äldre som jag vill bli lucia, och jag kommer att jobba hårt för att samla in pengar till insamlingen.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Jag tycker luciatraditionen har förändrats men att den fortfarande är lika relevant som den alltid varit. Det viktigaste är att förmedla trygghet och finnas där för dem som behöver lucia, särskilt då pandemin fortfarande fortsätter.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Helst vill jag lussa på äldreboenden och för barn. Jag minns hur mycket jag själv såg upp till lucia som liten, hon har alltid varit en förebild för mig, att få ge vidare den känslan till barn i dag känns viktigt.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Jag tror de skulle beskriva mig som empatisk, omtänksam och humoristisk.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– Det skulle nog vara vargen, mitt favoritdjur. Vargar är tuffa och skyddar sin flock.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag dansar ganska bra, om man nu får säga så om sig själv ...

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– En gång då jag och mamma var på flygplatsen började vi prata med en kvinna som väntade på bussen. Men när det visade sig att det inte kom några fler bussar erbjöd min mamma omtänksamt nog henne en skjuts. I bilen berättade hon att hon hette Sandi, vilket också är mitt namn, och att hon firat sin födelsedag under resan. Hennes födelsedag var faktiskt densamma som min. Det kändes som ett konstigt sammanträffande.

Vad ser du mest fram emot?

– Just nu ser jag mest fram emot hela luciaupplevelsen, och att få beröra andra med musiken. Jag ser också fram emot att börja studera och hoppas på att komma in på universitetet, kanske också söka in på Teaterhögskolan igen.

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Då hoppas jag att jag funnit kärleken och att jag är färdig med mina studier. Jag jobbar med någonting kreativt och har projekt jag tycker om. Egentligen hoppas jag bara att jag är lycklig allmänt. Jag kanske har bott utomlands, kanske studerat i Sverige, men har kommit tillbaka till Finland efter det.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!

Sandi Bengts

Ålder: 20 år.
Familj: Mamma, Pappa och storebror.
Hemort: Helsingfors.
Gör: Har ett mellanår och jobbar i en designbutik, förbereder sig på att söka in till intressanta utbildningar.
Musikintresse: Sandi har gått på Tölö gymnasiums musiklinje, spelar gitarr och har sjungit sen liten. Har också deltagit i flera olika körer och sjunger nu i damkören Gaia.
Läser just nu: Just kids av Patti Smith
Favoritmat: Lagar ofta tomatpasta, blir jag bjuden är fisktacos en favorit.
ANDRA LÄSER