CIA: Utländsk makt inte bakom Havannasyndrom

En global kampanj från utländsk makt ligger inte bakom det så kallade Havannasyndromet, då amerikanska diplomater drabbats av mystisk huvudvärk och illamående, konstaterar underrättelsetjänsten CIA.

CIA-chefen William Burns. Arkivbild.
TT-AFP
20.01.2022 16:33
Amerikanska medier citerar flera tjänstemän som tagit del av CIA:s utredning kring fenomenet som först uppstod 2016 bland diplomater i Kubas huvudstad Havanna. Efter det har liknande fall av huvudvärk, illamående och möjliga hjärnskador uppstått bland diplomater och underrättelsepersonal i bland annat Australien, Österrike, Kina, Colombia, Tyskland och Ryssland.
Forskare har tidigare ställt sig tveksamma till teorin att fallen orsakats av ryska mikrovågsattacker, och sagt att det inte finns en enda förklaring till de rapporterade fallen.

Oklart i några fall

Enligt CIA-rapporten kan utländsk inblandning dock inte helt uteslutas i ett 20-tal oförklarliga fall som kommer att fortsätta utredas.
– I hundratals andra fall med möjliga symptom, har underrättelsetjänsten funnit rimliga, alternativa förklaringar, säger en av mediebolaget NBC:s källor.
Slutsatserna är än så länge preliminära, och gäller tills den slutliga rapporten är klar, enligt NBC:s källor.
"Samtidigt som vi nått vissa betydelsefulla resultat, är vi inte klara", säger CIA-chefen William J. Burns i ett uttalande som The New York Times citerar.

Drabbade besvikna

Han fortsätter:
"Vi kommer att fortsätta uppdraget att utreda dessa händelser och ge tillgång till vård i världsklass för dem som behöver det".
Flera av dem som drabbats är besvikna på CIA-utredningen och skriver i ett uttalande att den "inte kan bli det sista ordet i frågan".
Parallella utredningar kring syndromet pågår.

ANDRA LÄSER