Finansinspektionen håller kvar sänkt bolånetak

Finansinspektionen varnar för stramare finansiella förhållanden på grund av kriget i Ukraina. Bolånetaket hålls kvar på 85 procent.

Direktionsordförande Marja Nykänen manar bankerna till försiktighet i långivningen.
Finansinspektionen, som övervakar banker och försäkringsbolag, håller kvar bolånetaket på 85 procent. Det betyder att den som vill ta ett bostadslån får låna högst 85 procent av bostadens värde. Resten måste man spara ihop själv. För dem som köper sin första bostad är taket 95 procent.
Bankerna uppmanas vara återhållsamma när det gäller lån som är stora i förhållande till kundens inkomster och som har en lång återbetalningstid.
”Långivaren ska bestämma storleken på lånet så att kunden klarar av att betala sina skulder även om låneräntorna stiger betydligt eller om hushållets egen ekonomi utsätts för stora störningar”, säger direktionsordförande Marja Nykänen i ett pressmeddelande.
Låneräntorna har varit historiskt låga under lång tid och dök för första gången ner på minussidan för några år sedan. Men nu är epoken med minusränta på väg att ta slut. Under de senaste veckorna har tolv månaders euribor närmat sig nollstrecket i snabb takt.

Skärptes efter pandemirusningen

Nivån på lånetaket har växlat de senaste åren. 2016 infördes ett tak på 90 procent, men det sänktes två år senare till 85 procent av oro över hushållens accelererande skuldsättning.
I början av pandemin höjdes taket åter till 90 procent när man befarade en tvärbromsning på bostadsmarknaden. Men utvecklingen blev nästan den motsatta och sommaren 2021 skärptes gränsen igen till nuvarande 85 procent.
Läs också: OP: Kriget har dämpat intresset för bostadsköp
Enligt Finansinspektionen har de akuta riskerna för den finansiella stabiliteten i Finland ökat till följd av kriget i Ukraina. Man varnar också den höga inflationen och – fortsättningsvis – coronapandemin.
Enligt Finlands Bank lyfte finländarna i februari nya bostadslån för 1,7 miljarder euro, vilket är 20 miljoner euro mindre än vid motsvarande tid för ett år sedan. Genomsnittsräntan på nya bostadslån steg från januari och var 0,85 procent i februari.

ANDRA LÄSER