Teaterpris för publikarbete

Årets Skillanden-pris på 10 000 euro går till Marit Berndtsons som introducerat publikarbetet på de finlandssvenska teatrarna.

Nyligen pensionerade Marit Berndtson prisbelönas för sitt arbete som gagnat teatern i hela Svenskfinland.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
21.11.2022 22:01 UPPDATERAD 28.11.2022 14:26
Teaterpriset Skillnaden på 10 000 euro tillfaller i år Marit Berndtson för att hon som administrativ chef för Wasa Teater 1996–2022 infört publikarbete på de finlandssvenska teatrarna. Hon tog initiativ till publikarbete och teaterpedagogiskt arbete på Wasa Teater redan i slutet av nittiotalet, enligt modell från övriga Norden och Storbritannien.
”Hon har genom sitt arbete på teatern gett tusentals människor berörande teaterupplevelser, och med hela sitt väsen verkat för att konsten ska ha den plats i vårt samhälle som den förtjänar”, står det bland annat i prismotiveringen.
–  Mycket handlar det om att fördjupa kunskapen om olika teaterformer och föreställningar som man ser, och om att använda teaterkonstens arbetssätt och metoder för att främja andra ändamål som empati, tolerans, lyhördhet, social och emotionell kompetens, säger Marit Berndtson när HBL ringer upp.
Berndtson är född i Göteborg av en finskösterbottnisk mamma och Helsingforsbördig finlandssvensk pappa, men flyttade till Österbotten redan som barn.
Skillnaden-priset delas ut av stipendium- och fördelningsnämnden vid Svenska Teatern med medel ur Gerda Wredes och Runar Schaumans fond. Priset har deltats ut årligen sedan 2018 och till tidigare pristagare hör skådespelaren Anders Larsson, som fick det postumt, och teatergruppen Blaue Frau.
– Jag blir nästan lite rörd. Det är klart att det har en alldeles speciell betydelse att det är ett branschpris som delas ut av en bransch där jag själv varit yrkesverksam större delen av min yrkeskarriär, säger Berndtson som tog emot priset på en ceremoni i Helsingfors på måndagskvällen.

ANDRA LÄSER